Onderzoek 'Samen werken aan gezonde medewerkers'

Onderzoek naar gezondheid op de werkvloer

Onderzoeksbureau GfK ondervroeg in opdracht van CZ ruim 1.800 werknemers en 600 werkgevers. Wat opvalt is dat werkgevers en werknemers soms flink van mening verschillen over gezondheidsrisico’s en het aanpakken daarvan.

Download het onderzoek 'Samen werken aan gezonde medewerkers'

Hoe kijken werkgevers en werknemers aan tegen gezondheidsrisico’s en hoe gaan ze ermee om? Het onderzoek ‘Samen werken aan gezonde medewerkers’ gaat hier uitgebreid op in en geeft inzicht in:

  • de belangrijkste gezondheidsrisico’s van nu
  • toekomstige gezondheidsrisico’s en trends
  • verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer
  • het signaleren en bespreekbaar maken van gezondheidsrisico’s
  • het inzetten, evalueren en financieren van interventies

3 thema’s: risico’s, verantwoordelijkheden en interventies

Met het onderzoek wil CZ werkgevers en HR-professionals informeren, inspireren en helpen bij het versterken van de gezondheid van hun medewerkers. Het onderzoek belicht 3 thema’s. De belangrijkste conclusies per thema:

1. Gezondheidsrisico's van nu en trends van morgen

Conclusie:

Veel werkgevers vinden het lastig om gezondheidsrisico’s in hun organisatie inzichtelijk te maken. Ze zijn onvoldoende bekend met de bronnen en gegevens die ze daarvoor kunnen gebruiken. Bovendien hebben ze vaak een ander beeld van de risico’s dan hun werknemers.

Opvallend:

Slechts 29% van de werkgevers ziet de sfeer op het werk als een gezondheidsrisico. Terwijl 44% van de werknemers dat vindt.

2. Verantwoordelijkheden, signaleren en bespreken

Conclusie:

Werkgevers hebben minder moeite met het bespreekbaar maken van gezondheidsrisico’s dan werknemers. Gezondheidsrisico’s die direct met werk te maken hebben, zijn makkelijker te bespreken dan risico’s die betrekking hebben op de privésfeer.

Opvallend:

47% van de werkgevers vindt dat ze consequenties mogen verbinden aan een ongezonde leefstijl, bijvoorbeeld door een andere functie te bieden.

3. Interventies inzetten, evalueren en financieren

Conclusie:

Werkgevers hebben vaak een beperkt zicht op het aanbod, de kwaliteit en de kosten van interventies. Daardoor vinden ze het lastig om passende interventies voor medewerkers te vinden en in te zetten. Ook zijn ze onbekend met mogelijkheden om interventies te financieren.

Opvallend:

Minder dan 50% van de werkgevers vindt dat zij geschikte interventies kan aanbieden. En slechts 40% heeft inzicht in de kosten van interventies.

Werken aan de gezondheid van medewerkers

CZ werkt vol overtuiging aan het gezond en inzetbaar houden van uw medewerkers. Bijvoorbeeld door u te helpen bij het verminderen van verzuim. Onze ervaren bedrijfszorgspecialisten en de CZ Interventie Experts geven u inzicht en maatwerkadvies, organiseren interventies en kijken hoe u kunt besparen op de kosten van bedrijfszorg.

Lees meer over onze aanpak

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.