Hoe kiest u de juiste collectieve zorgverzekering?

Bij de keuze voor een collectieve zorgverzekering kunt u, naast prijs en dekking, ook letten op een aantal voorwaarden. Waar kunt u op letten? Enkele tips.

Sluit de beste deal voor uw medewerkers

Bij het kiezen van een collectieve zorgverzekering komen meerdere aspecten kijken. U kunt een contract sluiten met een korting voor uw medewerkers. Dan heeft u een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde geregeld. Maar heeft u dan ook de beste deal gesloten?

Waar kunt u op letten?

Uit eigen onderzoek onder HR-managers blijkt dat zij graag willen weten hoe ze de beste keuze kunnen maken uit het aanbod van collectieve zorgverzekeringen. Er zijn namelijk verschillen in de voorwaarden van zorgverzekeraars. Daarom volgen hier enkele tips.

Kunnen uw mensen het eigen risico gespreid betalen?

In  2024 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar. Dat kan voor veel medewerkers een flink bedrag zijn. Omdat zorgnota’s vaak enkele maanden na de behandeling worden ingediend, komt ook de rekening van het eigen risico later. Medewerkers worden dan vaak verrast wanneer zij in één keer een flink bedrag moeten betalen.

Tip: kijk of uw zorgverzekeraar de mogelijkheid biedt om het verplichte eigen risico in maandelijkse termijnen vooraf gespreid te betalen. Daarmee wordt voorkomen dat medewerkers onverwachts een hoge nota moeten betalen. Die kan namelijk enorm drukken op de maandelijkse last van een gezin.

Als het eigen risico niet is opgemaakt, dan ontvangen uw medewerkers het teveel betaalde bedrag natuurlijk terug.

Is de premie voor iedereen gelijk?

De premie voor de aanvullende verzekering verschilt per verzekeraar, maar in sommige gevallen ook per leeftijdscategorie. Dit wordt ook wel premiedifferentiatie genoemd. Naarmate uw medewerkers ouder worden, moeten zij in dat geval ook meer premie betalen. Daarbij kan het zijn dat bij de premie gedurende het jaar wordt verhoogd. Ook hier kunt u op letten, zodat al uw medewerkers, ongeacht de leeftijd, eenzelfde premie betalen. En tussentijds niet verrast worden met een premieverhoging.

Is er een medische selectie vereist?

Worden uw medewerkers automatisch geaccepteerd voor elke aanvullende verzekering? Of moeten ze een medische selectie ondergaan? In dat geval, kan het zijn dat uw medewerkers niet voor het gewenste pakket kunnen kiezen. Ze worden dan beperkt in hun keuze. 

Krijgen minderjarige kinderen de hoogste aanvullende verzekering?

Minderjarige kinderen tot 18 jaar zijn vaak gratis verzekerd voor de aanvullende verzekering. Maar krijgen zij ook de hoogste dekking van de aanvullende verzekering van een van de ouders?

Als een van de kinderen orthodontie nodig heeft, is het belangrijk om hier op te letten. Een orthodontische behandeling loopt namelijk al snel in de duizenden euro’s. Uw medewerkers willen graag vooraf weten hoeveel ze hiervan vergoed krijgen.

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering. U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.