Help uw medewerkers goed omgaan met fysieke belasting

Martijn Huijgen is arbeidsfysiotherapeut bij FitzMe Company. In zijn gastblog roept hij werkgevers van het MKB op alert te zijn op fysieke belasting en geeft hij verfrissende ideeën voor de aanpak ervan.

Datum: 24 april 2019 - Leestijd: 4 minuten

"Waar hard wordt gewerkt, melden sommige mensen zich ziek met fysieke klachten. Medewerkers in de bouw, landbouw, industrie, bosbouw, visserij, zorg, vervoer en opslag lopen het grootste risico op blessures aan het bewegingsapparaat.''

Fysieke belasting verminderen en voorkomen, zo doet u dat

Als werkgever wilt u maar één ding: uw verzuimende medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk hebben. Met deze tips vermindert u verzuim door fysieke belasting en lukt het u zelfs om fysieke overbelasting te voorkomen:

  • Snap waarom pijnbestrijding niet werkt
    Alle pijntjes aan het bewegingsapparaat, de spieren en gewrichten, hebben een oorzaak. Je kunt de symptomen bestrijden, maar daarmee los je het probleem niet op. Dat doe je alleen door op zoek te gaan naar de oorzaak en die aan te pakken.
  • Ga met elkaar in gesprek
    Luister naar je medewerkers en leer ze hoe ze hun hun functie kunnen vervullen en wat ze kunnen doen om geen klachten te krijgen. Door het gesprek met elkaar aan te gaan, kun je veel klachten voorkomen.
  • Vergroot de belastbaarheid van medewerkers
    Topsporters op het hoogste niveau doen ook aan fitness en cross training. Ze variëren hun beweegpatroon en vergroten zo hun fysieke belastbaarheid. Extra sporten is ook aan te raden voor medewerkers die fysieke arbeid verrichten. Daarmee verruimen ze hun belastbaarheid.
  • Kijk ook naar andere factoren, zoals werkdruk
    Recent kwam een orderpicker bij mij in de praktijk. Wegens enorme drukte werkt hij vaak zo’n 60 tot 80 uur per week. De man had flink last van zijn schouder gekregen. Maar kun je die klachten dan meteen wijten aan fysieke belasting? Vaak niet. Meestal gaat het om een complex van factoren. Omdat de werkbelasting bij de orderpicker hoog was, voerde hij zijn werk niet in de juiste houding uit en door die werktijden had hij geen tijd om te herstellen."

Het succesverhaal van de bedrijfskledingproducent

Als de teamleiders van een groot bedrijfskledingbedrijf uit het zuiden van het land een probleem signaleren, proberen ze de oorzaak gezamenlijk weg te nemen. Ook al ligt die in de privésfeer. Ook de directeur kent alle medewerkers. Hij loopt dagelijks door het bedrijf, omdat hij wil weten wat er op de werkvloer gebeurt en wat hij kan verbeteren. Niemand weet dat beter dan de medewerkers zelf. Als processen of werkplekken moeten worden aangepast, betrek daar dan dus niet alleen ergonomen en therapeuten bij, maar vooral je mensen.

Wilt u inzicht krijgen in de problematiek en hoe u zich hier op kunt voorbereiden?

Kom in gesprek over fysieke belasting
Martijn Huijgen
Arbeidsfysiotherapeut bij FitzMe Company
Ik ben arbeidsfysiotherapeut. De werkende mens boeit me. Efficiency mijn drijfveer. Zodra een klacht ontstaat wil ik de oorzaak achterhalen. Mijn motto: een probleem moet bij de bron worden aangepakt.