De positieve gevolgen van vergrijzing

De gevolgen van vergrijzing worden vaak als probleem gezien. Maar er is juist zoveel goed nieuws te vertellen. Mensen worden steeds gezonder ouder en dankzij de vergrijzing zijn er fantastische innovaties op komst die ervoor zorgen dat mensen straks geen zwaar lichamelijk werk meer hoeven te doen.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Loek van Groesen

11 juli 2019

Waarom ligt vergrijzing toch zo gevoelig? Voor werkgevers is het heel normaal om te onderzoeken wat medewerkers nodig hebben om te presteren. Het is waar dat oudere medewerkers kenmerken hebben die vragen om een bepaalde aanpak. Maar hetzelfde kun je beweren van de generatie X. Jonge medewerkers hebben ook hun specifieke problemen en uitdagingen.

Vergrijzing en ontgroening

Vergrijzing is een fact of life. Het zou enorm helpen als we eens zouden beseffen dat er over tien jaar meer grijze hoofden dan jonge, groene hoofden rondlopen. Natuurlijk heeft ‘vergrijzing en ontgroening’ gevolgen. Ouderen krijgen vaker te maken met chronische welvaartsziekten, zoals diabetes en bepaalde typen kanker. En wanneer iemand decennialang in een magazijn werkt, slijt zijn lichaam. Het lichaam is geen machine. Er zitten grenzen aan.

Het zou enorm helpen als we eens zouden beseffen dat over tien jaar meer grijze hoofden dan jonge, groene hoofden rondlopen

Oplossen van fysieke klachten

Wanneer een medewerker lichamelijke klachten krijgt, is het zaak om er wat aan te doen. CZ kan helpen om de juiste curatieve interventies in te zetten. Maar er zijn ook andere oplossingen denkbaar voor fysieke klachten. Ik heb al eens geschreven dat die vaak doodeenvoudig zijn. Zo zou je oudere medewerkers na dertig jaar dienst kunnen inzetten als mentor van jongeren.

Levensfasebewust personeelsbeleid

Ik ben blij dat er steeds meer in de preventieve sfeer gebeurt. CZ pleit daar al jaren voor. We zien dat mensen steeds meer bewegen en zich bewuster bezig gaan houden met voeding. Daardoor worden steeds meer medewerkers gezond oud. Werkgevers spelen daarin een cruciale rol. Preventie is een belangrijk onderdeel van levensfasebewust personeelsbeleid. CZ kan daaraan bijdragen met advies en speciaal geselecteerde interventies. Daarnaast zijn er geweldige technische innovaties onderweg die alles op z’n kop zetten.

Robotisering accepteren

Kijk eens naar Japan. Daar is vergrijzing van een andere orde. Eén werkende voorziet er drie niet-werkenden van inkomen. Er zijn te weinig mensen om het werk te doen. Dat leidt tot interessante oplossingen. In verzorgingstehuizen staan bedden die het mensen makkelijker maken om op te staan. Verpleegkundigen dragen er een exoskelet, waardoor ze veel meer werk kunnen doen, waardoor het werk veel minder belastend wordt. De robotisering is er al veel meer geaccepteerd dan in het westen. Er zijn hotels waar je incheckt bij een robot en er zijn robots in de zorg die het eten rondbrengen en met mensen knuffelen om de eenzaamheid tegen te gaan.

Ook in Nederland neemt technologie een hoge vlucht. Er verrijzen megagrote distributiecentra waar straks nog maar 200 mensen werken, omdat die centra volledig zijn gerobotiseerd. Het zware werk wordt dus uitbesteed. Je kan er van denken wat je wilt, maar voor lichamelijk zwaar belastend werk is technologie een uitkomst. Straks liggen we met z’n allen aan het strand, terwijl de machines het geld verdienen.

Wat mij betreft stoppen we ermee om alleen naar de negatieve gevolgen te kijken. Vergrijzing heeft heel veel positieve gevolgen. Krijgt u toch te maken met fysieke klachten bij uw (vergrijzende) medewerkers? Of wilt u fysieke klachten voorkomen? CZ helpt u bij het vinden en regelen van de juiste zorg voor uw medewerkers.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg

Ik zoek samen met klanten naar een efficiënte manier om gezondheid van medewerkers te verbeteren. Door meer te investeren in preventie, dragen we bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Loek van Groesen

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven