Met deze tips helpt u mantelzorgers bij de zorg én het werk

Er zijn ruim 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Eén op de vijf combineert de zorg met een betaalde baan. Grote kans dat er één of meer in uw bedrijf werken. Zeker 4 op de 10 mantelzorgers noemt zichzelf overbelast. En bijna 1 op de 5 wordt tijdens het werk gestoord voor zorgtaken. Zo zijn mantelzorgers een zegen voor hun omgeving, maar ook een risico voor de productiviteit in uw bedrijf.

Datum: 13 juni 2020 - Leestijd: 4 minuten

Klinkt dit herkenbaar?

Hoe zorgt u echt dat mantelzorgers hun productiviteit behouden? Collega’s willen vast een stapje harder lopen, maar dat kunt u niet blijven vragen.

En hoe blijven mantelzorgers met hun gedachten bij het werk? Dagelijkse telefoontjes met de huisarts kunnen behoorlijk afleiden. En tijdens een zakenreis mag de focus niet liggen op de moeilijke thuissituatie.

Natuurlijk zijn er oplossingen

Uw medewerker heeft vooral behoefte aan begrip. Maar het werk hoeft er niet onder te lijden.

In het artikel 'Ondersteun mantelzorgers en voorkom verzuim' leest u tips om mantelzorgers te ontlasten en inzetbaar te houden. De belangrijkste boodschap is: zoek samen naar maatwerkoplossingen en maak praktische afspraken.

Waar kunnen die afspraken uit bestaan?

  • Neem zorgen over de tijdsbesteding weg

    Als uw medewerker de thuiszorg moet bellen, biedt dan die mogelijkheid. Of als er een afspraak is met een arts, probeer het werk dan zo in te richten dat dat kan. Maak tijdsbesteding in ieder geval bespreekbaar en lees het artikel 'Zo wordt leefstijl bespreekbaar' over hoe u dat aanpakt bij een privégerelateerd onderwerp. Maak afspraken die het bedrijfsbelang én dat van de mantelzorger dienen, zoals afgesproken tijden waarop gebeld kan worden.
  • Werk moet doorgaan, maar kan vaak anders

    En in periodes waarin de zorg erg veel tijd vraagt? Overleg dan of uw medewerker beter geholpen is met zorgverlof of andere afspraken binnen de wet en de CAO: thuiswerken, flexibele werktijden, overuren opsparen en later opnemen, tijdelijk andere taken. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan uw medewerker verwacht.
  • Zorg samen voor vervangende mantelzorg

    Soms zal uw medewerker echt aanwezig moeten zijn – op de werkplek, met voldoende aandacht voor de taak die ligt te wachten. Dan helpt een vervangende mantelzorger. Zo gaat de zorg door en het werk ook. In veel gevallen krijgt uw medewerker vervangende mantelzorg vergoed.
  • Speciale aandacht voor mantelzorg rond dementie

    Hoort u tijdens een goed gesprek dat uw medewerker zorgt voor iemand met dementie? Dan is mantelzorg vaak extra zwaar, omdat uw medewerker ook langzaam het contact met de naaste verliest. Onze speciale diensten bij zorg rond dementie bieden dan hulp.

    Er is dus meestal wel een oplossing die past. Twijfelt u of wilt u sparren over de situatie? Een adviseur Bedrijfszorg helpt u om de juiste oplossing te vinden.
Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Meer weten

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in