5 handvatten om de juiste interventie voor werkstress te bepalen

Een groeiend aantal werknemers heeft last van werkstress of werkdruk. Werkgevers weten daar niet altijd raad mee. Welke interventie moet je inzetten? En hoe weet je of de interventieaanbieder zo effectief is als ze zegt?

Datum: 20 juli 2020 - Leestijd: 5 minuten

Uiteenlopende interventies

In Nederland zijn er ruim 450 bedrijven die samen zo’n 2000 interventies op het gebied van werkstress aanbieden. De interventies lopen uiteen van slaaptraining, yoga en mindfulness tot time management, lifestyle coaching en psychologische ondersteuning.

Het ruime aanbod stelt werkgevers in staat om werkstress op alle niveaus te bestrijden. Zowel curatief als preventief. Toch werkt bijna 70% van alle bedrijven met maximaal vijf interventieaanbieders samen. Meestal komen die aanbieders uit het eigen netwerk. De HR-manager kent de aanbieder persoonlijk of heeft goede verhalen van andere HR-managers gehoord. Je kunt je afvragen of op deze wijze de meest effectieve interventie wordt gekozen.

5 handvatten om de juiste interventie te bepalen

Op basis van welke criteria maak je nu de juiste keuze voor de juiste interventie? Een interventie die ervoor zorgt dat de medewerker, de groep of de afdeling minder last ondervindt van werkstress en die past bij de context van de organisatie. We zetten er 5 op een rij.

  1. Kies een aanbieder gebaseerd op het specialisme

    Er zijn aanbieders die van alle markten thuis lijken te zijn. Mentale weerbaarheidstrainingen, timemanagement, balansworkshops, ze bieden van alles aan. Beter is een specialist te zoeken die thuis is in het voorkomen of verhelpen van de specifieke klachten. Dat vergroot de kans op een effectieve interventie.
  2. Neem de fase waarin de medewerker zich bevindt als uitgangspunt

    De juiste interventie inzetten op het juiste moment is van groot belang. Een mindfulnesstraining voor een medewerker die al een half jaar thuis zit met een zware burn-out is waarschijnlijk niet de best passende interventie in die fase. Het is dus belangrijk om de situatie van de medewerker als uitgangspunt te nemen en daarop een passende interventie te kiezen.
  3. Geef de voorkeur aan evidence based interventies

    Ruim 30 procent van alle interventies is evidence based. Dat wil zeggen: wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief verklaard. Mindfulness is hier een mooi voorbeeld van. Een alternatief is altijd mogelijk, maar wanneer u wilt dat een interventie werkt, is het slim om voor evidence based te gaan.
  4. Maak duidelijk wat uw organisatie verstaat onder ‘kwaliteit’

    Laat niet alleen de prijs leidend zijn. Maar kijk ook naar de resultaten die een interventieaanbieder heeft geboekt. Hoe effectief is bijvoorbeeld die ene stresscoach ten opzichte van die andere? Bepaal wat uw bedrijf onder kwaliteit verstaat en waar uw vertrouwen naar uitgaat.
  5. Betrek medewerker én context bij keuze voor vorm van zorg

    Er valt veel te kiezen op de werkstress-interventiemarkt. De effectiviteit van een interventie zit ‘m niet alleen in de kwaliteit ervan, maar ook of een interventie past bij de medewerker. Dat gaat niet alleen over de soort interventie, maar ook over de vorm. Betrek daarom altijd uw medewerker(s) bij de keuze van een interventie. Zo is de ene medewerker gebaat bij een face-to-face benadering, terwijl een ander een online benadering juist fijn vindt.

Hoe weet je welke interventie de juiste is?

De mogelijkheden om medewerkers te ondersteunen met de best passende interventie zijn groot. De uitdaging ligt in het inzichtelijk maken van het beschikbare aanbod. CZ kan hierbij helpen. Zo hebben we een selectie gemaakt van de meest effectieve interventies. Bijna de helft van deze interventies is zelfs evidence based, ofwel wetenschappelijk onderzocht en bewezen verklaard.

Neem voor advies contact op met onze interventiespecialisten. Zij hebben inzicht in de werking en timing van een interventie, in de kosten en financiering ervan, en leveren advies op maat.

Meer weten? Plan een adviesgesprek

Het kan best lastig zijn om zelf de juiste interventie te kiezen. Onze interventie-experts denken daarom graag met u mee. En ze regelen de interventie ook voor u, als u dat wilt. U hoeft de deur er zelfs niet voor uit.

Plan vandaag nog een videogesprek
Interventie-expert Stephanie aan het werk

Zo kies je de juiste werkstressinterventie voor je medewerkers

Herstellen na werkstress is lang en ingewikkeld. Toch focussen de meeste bedrijven zich hierop. Veel beter is het om uitval door stress te voorkomen. Maar hoe kies je dé juiste interventie? We leggen het u uit in 1 minuut.

Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Meer weten

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in