Werkdruk kan lekker zijn, werkstress is niet OK!

Van werk, en van af en toe heel veel werk, kan je hartstikke blij worden. Het geeft betekenis aan je leven. Maar wat als je het punt bereikt waarop werkdruk overgaat in werkstress?

Datum: 29 mei 2020 - Leestijd: 3 minuten

Wanneer werkdruk overgaat in werkstress

Aukje”, vroeg mijn collega, “wil jij een artikel schrijven voor onze nieuwsbrief?” 
Weet ik niet, antwoordde ik ietwat onverschillig. Ik had andere dingen aan mijn hoofd. 
Het onderwerp is werkstress”, zei mijn collega weer. 
Ik veerde op. Werkstress is namelijk helemaal mijn ding. De invalshoeken rolden meteen als golven uit mijn mond. 
Wauw”, zei mijn collega, “is dit een ‘ja’?” 

Nu zit ik te buffelen om de deadline van het artikel te halen. Want net als veel andere mensen heb ik het soms heel erg druk en weet ik niet waar ik de tijd vandaan moet halen om alles voor elkaar te krijgen. Dat is op zich niet erg. 

Van werk, en van af en toe heel veel werk, kan je hartstikke blij worden. Het geeft betekenis aan je leven. Hoe mooi kan het zijn? Toch moet ik er niet aan denken dat ik naast mijn reguliere werk als adviseur zorg en bedrijfszorg dagelijks een artikel zou moeten schrijven. Ik zou niet weten hoe lang ik dat volhoud. Twee, drie maanden? Ik ben bang dat ik dan wel het punt heb bereikt waarop werkdruk overgaat in werkstress. En dan wordt het gevaarlijk. 

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress
Videobellen met Aukje over werkstress

Ieder mens reageert anders op werkdruk

Wat voor de één onoverkomelijk is, is voor de ander een piece of cake. Maar als mensen, door de bank genomen, lang onder druk staan en het ze niet lukt om hun werk af te krijgen, komen de klachten. Dat zie je ook als een takenpakket te ambitieus is of waardering uitblijft. Dan verandert druk in stress, met chagrijn, onzekerheid, of somberte als gevolg. Mensen isoleren zichzelf en worden soms angstig, vergeetachtig of zelfs chaotisch en kunnen gaan verzuimen.

De opvatting dat stress OK is, is echt een misvatting. Stress is niet OK! Dus als je ziet dat één van je collega’s de druk niet meer aankan, loop dan naar hem of haar toe en vraag hoe het gaat. Luister en knoop een gesprekje aan. Het kost je tien minuten, maar jouw aandacht kan zo ontzettend veel goeds opleveren.

Je hoeft niet meteen allerlei dure trajecten op te starten om verzuim te voorkomen. Iemand het gevoel geven dat hij begrepen wordt, neemt al flink wat druk weg. En vertel hem te relaxen. Hoe mooi het is om niets te doen, en daarna te rusten?, zeggen ze in Spanje. Rust is belangrijker dan je denkt. Je moet kunnen herstellen van een inspanning. Dat ga ik nu dus ook doen. Dan denk ik al stiekem na over het onderwerp van mijn volgende artikel. Geniet!

Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Mail mij gerust. Ik kom graag met u in gesprek.

Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Meer weten

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in