Waarom zijn zoveel medewerkers zo moe?

Wie neemt nog uitgebreid de tijd om te herstellen van alle stressmomenten die hij op een dag beleeft? Steeds meer mensen hebben moeite om zich op te laden. Dat zorgt voor problemen op het werk.

Datum: 16 januari 2019 - Leestijd: 2 minuten

Het lijkt een tendens dat mensen moe opstaan en aan het eind van de dag finaal zijn uitgeblust. Ze ploffen thuis op de bank, openen LinkedIn, Facebook of een e-mailprogramma en komen verder nergens meer aan toe. Onderzoek van Maastricht University wijst uit dat er alleen op vrijdagavond en zaterdagochtend nog tijd is voor herstel. De rest van de week gaat op aan werk, aan denken aan het werk en aan het gezin.

Werk is desondanks niet het werkelijke probleem van de psychische vermoeidheid van veel mensen, zegt bedrijfsarts Willem van Rhenen. “We werken niet te veel, we laden te weinig op”, liet hij pas in NRC Handelsblad optekenen.

Het hoort helemaal niet bij het leven om structureel op te zijn. We negeren de vraag: wat geeft energie?

Ik ben het hartgrondig met Willem eens. We dreigen soms te vergeten waar het werkelijk om draait. Energie krijg je van dingen die je gelukkig maken. Dat kan zeer zeker ook werk zijn, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. Je moet je gezond voelen en een zekere autonomie ervaren. Werk maakt pas gelukkig als je de mogelijkheid krijgt om te groeien en nieuwe dingen te leren. Verder hangt geluk af van de mate waarin we onze eigen tijd kunnen indelen. Want herstel, ofwel het tanken van energie, vindt voornamelijk plaats buiten de werktijden. Slaap je lekker? Neem je voldoende rust? Let je op je ademhaling wanneer stress op de loer ligt? Doe je activiteiten waar je blij van wordt? Beweeg je genoeg?

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress
Videobellen met Aukje over werkstress

De balans tussen belasting en belastbaarheid is er echt één om in de gaten te houden. Een vriendin van mij is alleenstaand en werkzaam in de zorg. Wegens chronisch personeelstekort bellen ze haar om de haverklap op met de vraag of ze op haar vrije dag wil komen werken. Soms werkt ze negen dagen achter elkaar. En dan nog durven ze op dag tien te vragen of ze alsjeblieft nog een dagje wil komen. Er zijn grenzen, denk ik dan. Een werkgever kan medewerkers niet blijven belasten als hen geen tijd wordt gegund om op adem te komen of activiteiten te ondernemen die hun belastbaarheid in stand houdt of vergroot.

Als individu moet je ‘nee’ durven zeggen als je merkt dat je overvraagd wordt en chronische vermoeidheid je prestaties gaat belemmeren. Zeg dan ook ‘nee’ tegen Twitter, LinkedIn en Facebook. Social media zijn energieslurpers. Vrijwel alle experts adviseren om minder vaak online te zijn. Je koopt er hersteltijd mee en hebt de mogelijkheid om een moment voor jezelf te creëren, af te schakelen en stil te staan bij de dag en bij jouw ervaringen.

Wat kun je als werkgever doen?

Werkgevers die het herstel en de belastbaarheid van hun medewerkers serieus nemen, kunnen denken aan de inzet van interventies, variërend van slaaptrainingen en time-management tot en met yoga en mindfulness. CZ heeft de meest effectieve interventies geselecteerd. Want herstel verdient meer aandacht dan het nu nog krijgt. Het kan toch niet zo zijn dat 88% van de werkenden zondagnacht de slaap niet kan vatten omdat ze al moe zijn als ze aan maandag denken?

Benieuwd naar de meest effectieve interventies van CZ? Log in op Mijn CZ Zakelijk en bekijk de interventiewijzer.

Bekijk de interventiewijzer
Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.