Zorg op afstand maakt thuiswerkers gezond en gelukkig

Mentale zorg is in coronatijd extra belangrijk. Op overspannen medewerkers zit geen enkele werkgever te wachten. Medewerkers kunnen ook maar beter lichamelijk fit blijven. Werkgevers hebben hier meer invloed op dan ze vaak denken. Wacht niet tot de crisis voorbij is. Er zijn talloze middelen om medewerkers te bewegen thuis aan hun gezondheid te werken.

Datum: 9 maart 2021 - Leestijd: 4 minuten

Minder werkgeluk

Sinds de uitbraak van corona werkt 56% van de medewerkers (gedeeltelijk) vanuit huis. Dat heeft positieve, maar ook negatieve kanten. Onderzoek van de Open Universiteit laat bijvoorbeeld zien dat het werkgeluk onder druk staat.

  • 3 op de 4 thuiswerkers mist het contact met collega’s.
  • 1 op de 5 thuiswerkers zegt ‘nog maar af en toe blij te zijn’.

Meer stress door zorgtaken

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn medewerkers gemiddeld 4 uur per week meer gaan (over)werken. Veel mensen vinden het zwaar om tijdens hun werk ook nog voor hun kinderen en/of ouders te moeten zorgen. Ze ervaren meer stress. Wanneer een mens constant ‘aan’ staat, raakt hij zichzelf kwijt. Hoe langer het duurt, des te groter de kans op overspannenheid of een burn-out.

Lichamelijke fitheid

Ook de lichamelijke fitheid van thuiswerkers staat onder druk. Volgens onderzoek van het RIVM bewegen mensen minder dan voor de crisis. Rokers zijn meer gaan roken en het aantal Nederlanders met overgewicht stijgt. De coronakilo is hardnekkig. Minder bewegen en toenemende stress zijn een riskante cocktail. Mensen lopen grotere kans op hart- en vaatproblemen. Bewegen is trouwens niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor het brein. Bewegen maakt het hoofd leeg en draagt zo bij tot meer geluk.

Zorg op afstand

Werkgevers en leidinggevenden hebben door de coronacrisis minder zicht gekregen op het welzijn van hun medewerkers. Het is uitdagender geworden om vinger aan de pols te houden. Om eenvoudig en adequaat zorg op afstand te kunnen verlenen, heeft CZ een scala aan (online) oplossingen samengesteld.

Werken in kleine teams

Allereerst helpt het om in kleine teams te (gaan) werken. Met maximaal 10 medewerkers kunt u signalen opvangen en het gesprek aangaan. Het is belangrijk om uw teamleden ook via Zoom of Teams in de ogen te kijken. Durf gezondheid en welzijn bespreekbaar te maken.

Een werkgever of leidinggevende kan veel druk wegnemen door begrip te tonen. Een goed gesprek begint meestal met een vraag:

  • Hoe gaat het ermee?

  • Is je lichaam okay?

  • Hoe gaat het privé?

  • Heb je iets nodig?

  • Kan ik je ergens mee helpen?

Bekijk dit slimme hulpmiddel om het gesprek met medewerkers aan te gaan:

Thuis kan het ook

Wat op het werk kan, kan thuis ook. Dankzij een aantal effectieve tools kunt u thuiswerkers stimuleren om aan hun gezondheid te werken.

  • Online interventiewijzer: Via de Online Interventiewijzer kunt u zelf interventies regelen waarmee uw medewerkers thuis aan de slag kunnen.
  • FitzMe: Met FitzMe krijgen uw medewerkers tal van inspirerende tips op het gebied van slapen, voeding en beweging. En kunnen ze aan de slag met handige online trainingen. Zo blijven ze fysiek fit en mentaal sterk.
  • App de Verpleegkundige: Via App de Verpleegkundige kunnen uw medewerkers 24 uur per dag, 7 dagen per week vragen stellen over hun gezondheid. En krijgen ze binnen 1 uur al antwoord.
  • SkinVision: Met de SkinVision app weten uw medewerkers binnen 30 seconden of een raar plekje om hun huid ook echt verdacht is of niet.

Houd verbinding

Leidinggeven op afstand is relatief nieuw. Maar het belang van mentale en fysieke gezondheid verandert nooit. Blijf daarom met uw medewerkers in contact en maak ze attent op de bovengenoemde middelen. Kopieer en plak de oplossingen in een mail of neem ze gezamenlijk door. Een gezonde medewerker is gelukkiger en presteert beter. Ook op afstand.

Aukje Rekkers-Staal
Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.