Hoe een Nederlandse multinational duurzame inzetbaarheid wist waar te maken

Financiering van zorg en gezondheid is voor bedrijven haast een zorg op zich. De casus van een bekende Nederlandse multinational is daar een sprekend voorbeeld van. Het bedrijf telt enkele duizenden werknemers en sloot in 2014 een collectieve zorgverzekering bij CZ af. Het contract werd het begin van een radicale verandering van het gezondheidsbeleid. Zonder één extra investering.

Hoe werkt de CZ Interventiewijzer in praktijk?

Datum: 8 september 2015 - Leestijd: 5 minuten

Een jaarlijks terugkerend probleem

De HR-manager van de multinational kampte met een aantal brandende kwesties. Zijn onderneming zette regelmatig interventies in. Vooral om uitgevallen medewerkers weer aan het werk te krijgen. De ene keer verliep zo’n traject tot volle tevredenheid, de andere keer was ergernis de uitkomst. Het jaarlijks terugkerende probleem: oplopende kosten, tegenvallende resultaten, groeiende twijfel.

Betalen we wel de juiste prijs?

Is de kwaliteit van onze interventiebedrijven voldoende geborgd? Zetten we interventies adequaat in?
Om de multinational op weg te helpen, stelde ik een pilot met een nieuwe aanpak voor. Ik wilde ervoor zorgden dat de HR-afdeling blindelings kon vertrouwen op de kwaliteit van haar interventiebedrijven. Bovendien moest ze voortaan in één oogopslag kunnen zien welke kosten met een geplande behandeling zijn gemoeid en hoe die gefinancierd konden worden. Alleen de interventiebedrijven waarover de HR-afdeling tevreden was, zouden in de nieuwe aanpak nog een plek krijgen. Verder stond alles ter discussie.

Maak een stappenplan

Het traject startte met een 5-stappenplan. Na een scherpe analyse volgden kennismakingsgesprekken met de bestaande interventiebedrijven. Daarna onderzochten we welke nieuwe partijen het verschil zouden kunnen maken en belegden een werksessie om de nieuwe denkrichting en onze adviezen ten aanzien van de problematiek te bespreken. Aan de hand van alle input stelden we een zogenoemde interventiewijzer samen. Daarin namen we sommige oude zorgaanbieders op en een groot aantal nieuwe. De maatwerk-wijzer verdeelde de interventiebedrijven in 3 categorieën. 

  • Curatieve interventies
  • Preventieve interventies
  • Re-integratie programma’s

Zo ontstond overzicht. HR wist daardoor precies wanneer het welk interventiebedrijf kon inzetten en tegen welke voorwaarden. De interventiewijzer geeft organisaties toegang tot het netwerk van CZ Bedrijfszorg. Dat wil zeggen: zorgaanbieders van wie we zeker weten dat ze goede kwaliteit leveren en hun processen hebben geborgd. Bij iedere interventie staat de indicatieprijs plus de wijze van financiering vermeld. Zijn de kosten gedekt via de basisverzekering of de aanvullende collectieve verzekering? Is er korting vanuit CZ van toepassing? Kan er subsidie worden aangevraagd? Via de interventiewijzer worden de kosten automatisch ontdubbeld, zodat het voor het bedrijf in één klap duidelijk is waar de financiële voordelen zitten.

Het resultaat?

Grote besparingen en … 3x sneller! De interventiewijzer bewijst dagelijks haar nut. Hoewel de casus pril is, zegt de multinational nu al minder geld aan interventies uit te geven dan voorheen. De intakes zijn sneller, de doorlooptijden zijn sneller en de mensen gaan weer sneller aan het werk. De twijfel is verdwenen. Daarvoor in de plaats kwam vertrouwen in de kwaliteit van de zorgaanbieders. Verzuim wordt nu niet alleen verkort, maar zelfs voorkomen, aangezien HR ook meer preventieve interventies inzet. Je kunt stellen dat de multinational verzekerd is van de beste kwaliteit tegen de laagste kosten. Zonder één extra investering heeft de organisatie enorme besparingen weten te realiseren. Zou de interventiewijzer voor uw organisatie kunnen werken?

Lees hoe de CZ Interventiewijzer in praktijk werkt
Camiel Geerders
Bedrijfszorgspecialist
Ik adviseer bedrijven om de gezondheid van hun medewerkers te verbeteren. En zo hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Inventief meedenken is mijn parool, de wereld verkennen mijn hobby. Goed advies is maatwerk.

Ook interessant

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in