Bedrijfszorgtraject draagt bij aan vitalere medewerkers Hago Zorg

Schoonmaakwerk in de zorg kan zwaar zijn, mede daarom begon schoonmaakspecialist Hago Zorg, onderdeel van Vebego, een bedrijfszorgtraject bij CZ. Met nieuwe inzichten en concrete tips zette Hago Zorg stappen voor een betere vitaliteit van hun medewerkers.

Verzuim voorkomen met het bedrijfszorgtraject

Hago Zorg ging aan de slag met het bedrijfszorgtraject van CZ. Om zo gezondheidsrisico’s te voorkomen. “We hadden onze ziekteverzuimprotocollen op orde, maar we wilden graag een extra stap zetten”, vertelt Corina Vos, HR-adviseur opleiding & ontwikkeling bij Hago Zorg. Voorwerkers bij Hago Zorg worden nu bijvoorbeeld standaard opgeleid tot ergocoach. Om zo teamleden tijdens het werk te helpen hun lichaam minder zwaar te belasten. “De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers stijgt, waardoor vitaliteit een steeds belangrijker thema wordt. Zeker bij ons bedrijf, want onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal.”

Loek van Groesen, adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ, zag de motivatie van het management van Hago Zorg. “We besloten daarom een bedrijfszorgtraject aan te bieden. Dit doen we bij bedrijven die enthousiast zijn om met preventie aan de slag te gaan.’’ In het traject werken de organisatie en CZ samen aan de gezondheid van medewerkers. “We geven inzicht in de grootste gezondheidsrisico’s in de organisatie, zoeken de juiste zorg en bieden oplossingen om die zorg slim te financieren. Dan hebben we een sterk gezamenlijk belang. En daarin zit nu juist de waarde van onze collectiviteiten.”

Uitgebreid onderzoek

Een bedrijfszorgtraject begint met een uitgebreid onderzoek. “We bekijken bijvoorbeeld wat medewerkers aan zorg declareren. In verband met privacy gaat het niet om individuele declaraties, maar juist om die van de totale groep. Ook analyseren we cijfers over verzuim en re-integratie.’’ aldus Loek van Groesen.

Verrassende inzichten uit onderzoek

Uit het onderzoek bij Hago Zorg bleek slechts 4% van de medewerkers verantwoordelijk voor bijna 28% van de verzuimmeldingen. En zo meldde 67% – voornamelijk jongeren – zich nooit ziek. “Eén van onze adviezen was dan ook om naar deze jonge groep te kijken”, licht Loek toe. Dit lijkt tegenstrijdig, maar is belangrijk om structurele klachten op latere leeftijd te voorkomen. De verzuimende medewerkers doorliepen het reguliere verzuimproces.”

Lagere kosten voor de organisatie

Het bedrijfszorgtraject laat ook zien welke kosten verzuim met zich meebrengt. Dit loopt al snel in de miljoenen. “Het management van Hago Zorg wist dit al wel, maar het is goed om erbij stil te blijven staan.’’ pleit Loek, “Want dit geld wil je toch liever besteden aan het voorkomen van klachten?’’

Kosten besparen is dan ook belangrijk voor Hago Zorg. Loek vertelt hoe CZ de organisatie daarbij ondersteunt, “Wij betalen mee aan preventieve groepsinterventies, als de uitvoering wordt gedaan door een partij die door ons gecontracteerd is. Bij Hago Zorg vergoeden we de opleiding tot ergocoach.”

Minder fysieke klachten

Elke voorwerker volgt nu die opleiding tot ergocoach. Shardha Dharmlal heeft de opleiding afgerond en is erg enthousiast: “In een kleine groep kregen we theorie- en praktijklessen van Buro voor Fysieke Arbeid (BvFA). Daardoor ging ik al snel dingen anders doen. Door kleine aanpassingen namen mijn klachten aan mijn armen, polsen en onderrug af. Op de werkvloer zie ik hoe collega’s hun lichaam onnodig belasten bij het bewegen. Maar gelukkig kan ik nu helpen om hen andere gewoontes aan te leren.”

Mijn eigen klachten verminderden, en nu help ik mijn collega’s - Ergocoach Shardha

Kosten besparen met ergocoaching

Voorwerkers zien ergocoaching niet meer als iets wat alleen maar extra tijd kost. Uiteindelijk levert het juist een grote kostenbesparing op. Zo volgde een andere voorwerker van Hago Zorg bijvoorbeeld ook de opleiding tot ergocoach. Hij zag vervolgens dat een collega een slechte werkhouding aannam. Deze collega (48) werkt al vijftien jaar 30 uur per week als schoonmaker. De voorwerker/ergocoach sprak haar aan en ze bleek inderdaad klachten te hebben aan haar rug, schouder en armen.

Samen gingen ze op zoek naar de reden én een oplossing voor deze klachten. Met verschillende kleine aanpassingen werd langdurig verzuim voorkomen en nam de fysieke belasting voor haar af. Ook kreeg de medewerker het advies om te gaan zwemmen om haar spieren verder te versterken.

Als de voorwerker/ergocoach niet had ingegrepen, was de medewerker waarschijnlijk zo’n 6 weken uitgevallen. Dat is een kostenpost van 6 x 30 uur x € 14 (bruto loon) = € 2520. Naast deze kostenpost komen er ook nog aanvullende kosten kijken:

  • Kosten van de arbodienst

  • Kosten voor een interventie door de werkgever om re-integratie te versnellen

  • Eventuele medische behandelkosten

  • Kosten voor geestelijke gezondheidszorg bij een langdurige uitval

Kortom, het is belangrijk om tijdig in te grijpen bij klachten van uw medewerkers. Het is beter voor de medewerker zelf én het kan uw organisatie veel extra kosten schelen.

Van wens naar werkelijkheid

Corina Vos, HR-adviseur, “De wens bestond om te komen van een reactief beleid op verzuim naar een proactief beleid gericht op duurzame inzetbaarheid. Het bedrijfszorgtraject met CZ heeft geleid tot de juiste inzichten, onderbouwing en handvatten hoe hiermee een start te maken. Door verschillende data aan elkaar te koppelen en aan te vullen met de gegevens vanuit de interviews ontstond er een goed beeld van de organisatie en waar kansen lagen om op door te ontwikkelen. Het resulteerde in een meerjarenplan, waaruit ons programma Vitaal Vakmanschap is voortgekomen. Inmiddels is het geen programma meer, maar onderdeel van ons integraal HR beleid”

Zelf aan de slag

Wilt u voor uw organisatie ook preventief gezondheidsklachten voorkomen? Kom dan in contact met onze interventie-experts. En voorkom verdere klachten bij uw medewerkers en zorg voor lagere verzuimkosten.

Neem contact op
Drie vrouwen maken een bed op