Hoe HR met de juiste afspraken het meeste voordeel uit een collectiviteit kan halen

Wie denkt dat een collectieve zorgverzekering een onwrikbaar vehikel is, heeft het mis. Veel bedrijven realiseren zich niet hoe ze kunnen profiteren van de voordelen die een collectiviteit te bieden heeft . Omdat ze geen goede afspraken maken, laten ze geld en kansen liggen.

Datum: 21 oktober 2021 - Leestijd: 4 minuten

Nieuwsgierigheid loont

Wanneer afdelingen die zich normaliter met compensation en benefits bezighouden een collectiviteit afsluiten zijn ze voornamelijk geïnteresseerd in de kortingen die ze kunnen bedingen. Ze beschouwen een zorgverzekering nog echt als secundaire arbeidsvoorwaarde voor hun medewerkers. Daarmee is voor hen de kous af.

Bedrijven waar HR zich met gezondheid, duurzame inzetbaarheid én collectiviteiten bezighoudt, hebben andere behoeften. Zij zijn juist nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het verzekeringspakket. Bedrijven die slimme afspraken maken kunnen de polis op het gebied van gezondheid en preventie juist voor zichzelf laten werken.

Combinaties van verzekeringen

Aan de vergoedingen van de basisverzekering valt niet te tornen. Die worden door de overheid bepaald. HR-managers kunnen wel een aantrekkelijke premiekorting op de collectieve aanvullende verzekering voor hun medewerkers afspreken. In de aanvullende sfeer is meer mogelijk. Zo kunnen bedrijven afspraken maken over hogere vergoedingen voor fysiotherapie, preventief onderzoek of orthodontie. CZ biedt bijvoorbeeld 5 verschillende aanvullende verzekeringen aan. Drie daarvan zijn losse verzekeringen en twee zijn speciaal voor doelgroepen ontwikkeld. Door combinaties te maken kan een pakket worden samengesteld dat past bij de wensen van de werkgever en de werknemer.

Voorbeeld van een goede afspraak

Het is voor bedrijven belangrijk te weten wat ze nodig hebben op het gebied van gezondheid en zorg. Op basis van die behoeften kunnen verrassende afspraken worden gemaakt. Een organisatie wilde per se een lage premie, maar een hoge vergoeding voor fysiotherapie, omdat een deel van het personeel daar zeer regelmatig gebruik van maakt. We hebben toen de afspraak gemaakt dat het bedrijf zich zou inspannen om alle werknemers aanvullend verzekerd te krijgen. De premie kwam voor iedereen 1 euro per maand hoger te liggen, zodat de mensen die fysio nodig hadden een extra vergoeding tegemoet konden zien. Zo kan solidariteit ook op organisatieniveau werken.

Hoe meer aanvullende verzekeringen, hoe groter het voordeel

Aanvullende verzekeringen bieden bedrijven zelf ook voordeel. Vanuit deze verzekeringen worden veel preventieve interventies vergoed. Hoe meer medewerkers een AV hebben, des te groter de kans voor het bedrijf om de kosten voor verzuim te verlagen.

Werkgevers kunnen daar zelf invloed op uitoefenen. Door een hoge premiekorting bij een verzekeraar te bedingen worden medewerkers gestimuleerd een AV af te sluiten. De prijs blijkt namelijk voor werknemers een belangrijke stimulans.

Samen werken aan gezonde medewerkers

Op het gebied van preventie zijn trouwens meer interessante afspraken te maken met verzekeraars. Bijvoorbeeld over een cursus stoppen met roken of omgaan met stress. Niemand is gebaat bij arbeidsongeschikte medewerkers of langdurig verzuimen. Een Nederlandse multinational vroeg ons vorig jaar of we bereid waren te investeren in gezonde ontbijtsessies voor het personeel. We hebben 'ja' gezegd omdat we het belangrijk vonden dat de medewerkers gezonder gingen leven. Dat betekent niet dat wij heel werkend Nederland straks ontbijt serveren. Het voorbeeld laat zien dat we met bedrijven meedenken en dat er maatwerk-afspraken mogelijk zijn.

Bedrijven die een collectiviteit nog altijd als secundaire arbeidsvoorwaarde beschouwen doen zichzelf echt tekort. Een zorgverzekering is een waardevol instrument om kosten te controleren en mensen inzetbaar te houden, zonder dat het de organisatie een euro kost. 

Dus ... wat zullen we afspreken?

Esther van der Laar
Adviseur zorg en bedrijfszorg
Als senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ adviseer ik bedrijven over de zorgcollectiviteit. Maar dat niet alleen. Ik adviseer werkgevers ook over de gezondheid van medewerkers en het voorkomen van verzuim. Preventie staat hierbij bij mij altijd voorop, ook persoonlijk. Hoe kan ik zo gezond mogelijk blijven en wat moet ik daarvoor doen? Samen werken aan gezonde medewerkers? Neem gerust contact met mij op.

Ook interessant

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in