Hoe is de inkoop van zorg geregeld? Welke aanvullende eisen stelt CZ voor het hebben van een overeenkomst? We vertellen u graag meer over het beleid dat CZ voert bij het inkopen van zorg.
Inkoopbeleid
In het inkoopbeleid lichten we onze visie op zorg toe en bespreken we de uitgangspunten bij de inkoop van deze zorgsoort.
Soms heeft de verzekerde een akkoordverklaring nodig. Dat is afhankelijk van uw overeenkomst. We hebben alle informatie over de akkoordverklaring voor u op een rijtje gezet.
In de wet is bepaald dat de zorgverlener direct toegankelijk kan zijn. Een verzekerde heeft niet altijd een verwijzing nodig. CZ stelt een verwijzing verplicht voor de zorg die onder de basisverzekering valt.
De enige uitzondering hierop is de zorg genoemd in artikel 2.6. lid 4 van het Besluit zorgverzekering: er is geen verwijzing nodig als u een verzekerde behandelt die jonger is dan 18 jaar voor een aandoening die niet genoemd wordt op bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering.
Duurt de behandeling langer dan 12 maanden? Per 1 januari 2017 is de herhaalverwijzing vervallen. In plaats hiervan stuurt u voortaan een tussentijdse rapportage aan de verwijzer/behandelaar.
Spiegelinformatie
Hebt u een overeenkomst met CZ gesloten? Dan ontvangt u spiegelinformatie. Deze geeft informatie over de behandelindex.
Per 1 januari 2021 is er een nieuw instroommoment voor de Transparantiemodule. Deze module is bedoeld voor zorgaanbieders die een stap extra willen zetten in het inzichtelijk maken van uitkomsten van zorg en waarde voor de patiënt.
CZ groep richt zich in de zorginkoop op het verder transparant maken van de kwaliteit van zorg. Stappen die hiervoor gezet worden, zijn bijvoorbeeld de landelijke ontwikkeling en implementatie van de Patient Reported Experience Measure (PREM). Het uitzetten van de PREM maakt deel uit van het zorginkoopbeleid oefentherapie.
Het coronavirus legt grote druk op onze gezondheidszorg. En op u. We waarderen het enorm hoe u als zorgaanbieder alle zeilen bijzet. En vinden het niet meer dan logisch dat u ook op ons kunt rekenen. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Bekijk de informatie over de coronacrisis.
In het zorginkoopbeleid 2021 wordt gesproken over indicatoren in 2020 voor het contractjaar 2022. Deze hebben betrekking op de behandelindex, het meten van patiëntenervaring, intervisie, inzet van MDS en voorwaarden voor de module transparantie. Wij realiseren ons dat 2020 door het coronavirus ook voor de paramedische zorg een ongewoon jaar is. We onderzoeken of het gebruik van deze indicatoren, zoals beschreven in het zorginkoopbeleid, passend is. Waar nodig worden hierin aanpassingen gedaan. Uiterlijk in het zorginkoopbeleid van 2022, dat gepubliceerd wordt vóór 1 april 2021, geven wij u meer duidelijkheid.
Normaal gesproken ontvangt u de spiegelinformatie over het eerste half jaar eind oktober. Wij kunnen ons voorstellen dat u benieuwd bent naar de eerste cijfers over 2020. Vanwege de situatie rondom COVID-19 is er door Vektis onderzoek gedaan naar de invloed van de coronacrisis op de behandelindex fysiotherapie. Uit dit onderzoek blijkt dat diverse factoren van invloed waren op het aantal behandelingen en daarmee ook op de behandelindex. Deze effecten zijn te zien in de periode die begint in maart en eindigt in mei (week 12 tot en met week 21). Vektis verwacht voor fysiotherapie dat deze periode 6% van het totaal aantal behandelingen in 2020 bevat. Daarom is ervoor gekozen om deze periode van 10 weken niet mee te nemen in het vaststellen van de behandelindex. Door het excluderen van deze periode blijft er zeer waarschijnlijk onvoldoende declaratiedata beschikbaar voor het berekenen van de behandelindex. Om die reden is er besloten de eerste versie van de spiegelinformatie fysiotherapie over het eerste half jaar niet te publiceren. Wat de tweede golf van de coronacrisis voor invloed heeft op de behandelindex is nog niet bekend en zal in een later stadium worden onderzocht. Graag verwijzen wij u voor meer informatie naar de website van Vektis.
Vanwege de uitkomsten van het onderzoek van Vektis bij fysiotherapie hebben wij besloten voor logopedie en oefentherapie ook geen spiegelinformatie op te stellen over het eerste half jaar van 2020. Het weglaten van de periode van begin maart tot eind mei 2020 zal ook hier gevolgen hebben voor de berekening van de behandelindex. Zodra bekend is wanneer wij een eerste versie van de spiegelinformatie over 2020 kunnen versturen, informeren wij u hierover via onze website. Wij hopen op uw begrip hiervoor.
Wij realiseren ons dat 2020 door het coronavirus ook voor de paramedische zorg een ongewoon jaar is. We onderzoeken of het gebruik van deze indicatoren, zoals beschreven in het zorginkoopbeleid, passend is. Waar nodig worden hierin aanpassingen gedaan. Uiterlijk in het zorginkoopbeleid van 2022, dat gepubliceerd wordt vóór 1 april 2021, geven wij u meer duidelijkheid.