Depressieve klachten? Somber?

4 tips voor uw huisartsenbezoek

Langere tijd somber, moe en lusteloos? Als u depressieve klachten hebt, is een bezoek aan de huisarts niet makkelijk, maar wel belangrijk. Wij helpen u op weg met 4 gesprekstips. Dan bent u goed voorbereid.

1: Deel uw zorgen

Depressieve klachten kunnen iedereen overkomen. Soms is het aanleg, soms pech. Vaak spelen ook andere problemen een rol. Bijvoorbeeld stress op het werk, schulden, huisvesting of een chronische ziekte. Hebt u problemen waarover u zich zorgen maakt? Vertel het uw huisarts. Die kan helpen om samen met u oplossingen te zoeken.

2: Bespreek samen de behandelmogelijkheden

Stelt de huisarts een depressie vast? Dan zijn er veel verschillende mogelijkheden voor behandeling. Wat het beste is, verschilt per persoon. Bewegen is voor iedereen zinvol. Daarnaast kunnen gesprekken bij de praktijkondersteuner of psycholoog helpen. Maar ook een behandeling via internet en soms medicatie. Bespreek de mogelijkheden én de voor-en nadelen met uw huisarts. Een behandeling die écht bij u past, werkt vaak het beste.

3: Vraag wat u kunt verwachten

Wanneer gaat u iets merken van uw therapie? U wilt zich natuurlijk zo snel mogelijk beter voelen. Vraag daarom aan uw huisarts wat u kunt verwachten. Hebt u bijvoorbeeld medicatie gekregen? Dan duurt het soms zes weken voordat deze aanslaat. En soms worden klachten in het begin erger. Het is belangrijk dat u weet wat u kunt doen als dit gebeurt.

4: Praat over de toekomst

Genezen gaat soms met ups-en-downs. Wat als uw klachten erger worden of terugkomen? Op welke signalen moet u letten? En wat als u medicatie gebruikt en hiermee wilt stoppen als u zich beter voelt? Deze “wat als – gesprekken” kunnen u helpen uw zorgen weg te nemen. Zo verkleint u samen de kans op verergering van uw klachten of een nieuwe depressie.

Liever online advies? Chat met een onafhankelijke psycholoog

Een bezoekje aan de huisarts kost u niets, maar kan wel spannend zijn. Wilt u liever online contact met een deskundige? Victor van Lieshout is onafhankelijk psycholoog bij MedicInfo. U kunt bij hem uw verhaal kwijt en hem al uw vragen stellen.

Meer informatie over depressieve klachten en depressie vindt u op www.thuisarts.nl en bij www.depressievereniging.nl