Vergoedingen tand- en mondzorg

Binnenkort naar de tandarts voor controle? Of krijgt uw kind een beugel? Bekijk wat u vergoed krijgt voor de zorg van uw tandarts, mondhygiënist, tandprotheticus, implantoloog, kaakchirurg én orthodontist.

Veelgestelde vragen over tand- en mondzorg

Op uw rekening staan tariefcodes én nummers die bij een tand of kies horen. De tariefcode bestaat uit 1 letter en 2 of 3 cijfers, bijvoorbeeld C11. De code kan vaker bij één tand of kies voorkomen, omdat deze meerdere vlakken heeft die behandeld kunnen worden. U kunt uw tandarts natuurlijk altijd om uitleg vragen. Of vul de tariefcodes in op mondzorgkosten.nl. U ziet welke behandeling bij de code hoort, en het maximale bedrag dat uw tandarts hiervoor mag rekenen.

De behandeling bij een kaakchirurg krijgt u meestal vergoed uit uw basisverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Het trekken van tanden en kiezen (niet-gecompliceerde extracties) krijgt u meestal vergoed uit de aanvullende tandartsverzekering. Uw kaakchirurg kan u vertellen of uw behandeling uit de basisverzekering wordt vergoed. U hebt altijd een verwijzing voor uw behandeling nodig van een tandarts, huisarts of specialist.

Voor een behandeling onder volledige narcose is altijd toestemming van ons nodig. Meestal gebeurt de behandeling onder narcose in een centrum voor bijzondere tandheelkunde. Die zijn altijd gekoppeld aan een ziekenhuis.

U krijgt mondbeschermers en spalken vergoed uit uw aanvullende tandartsverzekering. Dat geldt ook voor verzekerden jonger dan 18 jaar. U moet de gebitsbeschermers wel aanschaffen via uw tandarts. Als u ze in een (sport)winkel koopt, krijgt u geen vergoeding. Een mondbeschermer gebruikt u meestal bij het sporten. De tandarts declareert deze met code M61. Spalken gebruikt u meestal voor het afleren van slechte gewoontes, zoals tandenknarsen. Een spalk brengt de tandarts in rekening met code G69.

Als u erg bang bent kunt u een angstbehandeling krijgen bij een gespecialiseerde tandartspraktijk. Op ZorgkaartNederland staat een overzicht van tandartsen met de specialisatie angsttandarts. Of zoek een tandarts bij u in de buurt met een contract voor een angstbehandeling. U kunt zoeken op ‘angstbehandeling’. Vraag vooraf toestemming aan ons voor de behandeling door de angsttandarts.

U kunt terecht bij een Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Vind een zorgverlener bij u in de buurt. Vraag vooraf toestemming aan ons voor de behandeling.