Vervangende mantelzorg tijdens uw vakantie

Door het coronavirus zijn er veel twijfels over de mogelijkheden van een vakantie. En veel mantelzorgers vinden het toch al moeilijk om op vakantie te gaan, ook in eigen land. Ontdek hoe u vervangende mantelzorg regelt, zodat u met een gerust hart op vakantie kunt.

4 juni 2020

Leestijd: 3 minuten

Kunt u als mantelzorger eigenlijk wel op vakantie?

Sommige mantelzorgers gaan liever niet op vakantie. Zelfs als ze moe zijn van hun zware zorgtaken of er gewoon even tussenuit willen met hun partner, gezin of vrienden. Maar ja, wie neemt de zorg voor hun naaste dan over?

Zorg overdragen aan een vreemde?

Ik sprak onlangs een mevrouw die ook twijfelde over een vakantie met haar man en kinderen. Want ze zorgt twee dagen in de week voor haar moeder en zag er tegenop om haar zorg over te dragen. "Ik ken haar het beste en ze vertrouwt me", zei ze. "Ik kan haar zorg toch niet aan een wildvreemde overlaten?"

Misschien vindt u het net als deze mevrouw moeilijk om uw zorg los te laten. Heel begrijpelijk, maar een vakantie geeft u de kans om uw batterij opnieuw op te laden. Dat is goed voor uzelf, maar uiteindelijk ook voor degene voor wie u zorgt.

Ik kan haar zorg toch niet aan een wildvreemde overlaten?

Minder mogelijk door het coronavirus

Door het coronavirus is er tijdelijk helaas minder mogelijk. Logeerhuizen kunnen nu misschien geen voorzieningen aanbieden. Ook is er veel druk komen te staan op de zorg in de thuissituatie. Uitbreiding is daarom niet altijd mogelijk. De mogelijkheden verschillen per regio en/of zorgverlener. Informeer bij uw zorgkantoor (Wlz), gemeente (Wmo) of zorgverlener naar de laatste informatie. Wilt u weten of u gebruik kunt maken van vervangende mantelzorg? Neem dan contact op met het CZ Zorgteam.

Zo regelt u vervangende mantelzorg tijdens uw vakantie

Wat zijn de mogelijkheden voor vervangende mantelzorg tijdens uw vakantie?

Krijgt uw naaste zorg die wordt vergoed vanuit de Wet langdurig zorg (Wlz)?
Dan kan het zorgkantoor dat de Wlz-zorg voor uw naaste regelt, beoordelen welke mogelijkheden er zijn voor een tijdelijke opname of uitbreiding van de zorg in de thuissituatie. Neem voor het bespreken van de mogelijkheden minstens twee maanden voor uw vakantie contact op met het zorgkantoor.

Heeft uw naaste wel langdurige zorg nodig, maar wordt die niet vergoed vanuit de Wlz?
Dan kunt u uw gemeente vragen om vervangende mantelzorg tijdens uw vakantie. De mogelijkheden daarvoor verschillen per gemeente. Die zal eerst via een keukentafelgesprek onderzoeken welke zorg uw naaste nodig heeft en mogelijk daarna op zoek gaan naar een goede oplossing. Dat heeft tijd nodig, dus ook hiervoor geldt: neem minstens twee maanden voor uw vakantie contact op met uw gemeente.

Kunt u niet naar een zorgkantoor of uw gemeente, maar heeft degene voor wie u zorgt wél een aanvullende verzekering bij CZ?
Dan kunt u maximaal 14 dagen vervangende mantelzorg vergoed krijgen. Iemand die goed past bij uw naaste neemt de zorg tijdelijk van u over. Het CZ Zorgteam denkt graag met u mee over de mogelijkheden.

Zoekt u toch liever iemand in uw eigen netwerk om de zorg over te nemen?
Dat is natuurlijk het meest vertrouwd, maar zorg overdragen blijft lastig. Misschien is het CZ Mantelzorgboek iets voor u. Dat is een handzaam boekje waarin u gewoontes, interesses maar ook medicijngebruik kunt noteren. Het mantelzorgboek maakt het veel eenvoudiger om uw zorg over te dragen aan anderen.

Eén keer goed regelen

Voor alle mogelijkheden voor vervangende mantelzorg geldt: de eerste keer is de overdracht waarschijnlijk een heel gedoe, maar de tweede keer is alles al een stuk eenvoudiger. Want misschien kunt u de volgende keer gebruikmaken van een instelling of vrijwilliger waar u en uw naaste al een goede band mee hebben opgebouwd.

Ook de mevrouw die ik sprak, vond het maar moeilijk om haar zorg los te laten en over te dragen. "Op een gegeven moment vroeg ik me echt af of het allemaal wel de moeite waard was", zei ze. Maar toen ze eenmaal op vakantie was, stopte het gepieker en kwam ze helemaal tot rust. "Ik kan er voorlopig weer tegenaan."

Prettige vakantie!

Marga Oomens
Mantelzorgmakelaar
Zowel privé als in mijn werk heb ik veel contact met mantelzorgers. Veel mantelzorgers weten vaak niet meer waar ze met hun vragen terecht kunnen. Ik neem het uitzoekwerk graag van ze over, zodat zij zich weer kunnen richten op hun zorgtaken. En ook nog wat tijd voor zichzelf overhouden.

Tips van de mantelzorgmakelaars