Interview met Leon Zantvoort - Stoppen met roken

"Soms moet je toegeven dat je hulp nodig hebt"

Leon rookte zo'n vijf pakjes shag in de week. Een intensief begeleidingstraject hielp hem te stoppen met roken. Lees hieronder zijn verhaal.


Zelf ook stoppen? Doen!

Stoppen met roken is niet eenvoudig

De eerste sigaret

Veertig jaar geleden rookte Leon Zantvoort zijn eerste sigaret. "Ergens in de zomer, bij het zwembad", kan hij zich nog vaag herinneren. Daarna kwamen de rode pakjes Pall Mall en de laatste jaren de halfzware shag, zo'n vijf pakjes in de week.

De rokers-abri

Het roken gaf Leon steeds minder plezier en werd op zijn werk steeds moeilijker gemaakt. Als productiemedewerker bij een bedrijf dat stoffen bedrukt was zijn rookplek de "rokers-abri" buiten. Dat was al weinig comfortabel: "Als alle plekken onder het afdakje bezet waren, stond je vol in de wind en regen je sigaretje te roken."

Rookvrij, ook jij?

Toen hij in de gangen van het bedrijf de poster zag van de training "Groepstraining rookvrij, ook jij?" besefte hij meteen: "Dit is mijn kans. Nú stop ik met roken."

Er zijn zoveel smoesjes om weer een sigaretje op te steken

Je kunt niet stoppen zonder reden

Zantvoort was al een paar keer eerder gestopt met roken. Nadat hij een paar dagen in het ziekenhuis had gelegen, bijvoorbeeld. Of zelfs een keer met behulp van medicijnen. "Maar dan gebeurt er iets vervelends in je leven. Of het is weer carnaval, vakantie of weekend."

"Er zijn zoveel smoesjes om weer een sigaretje op te steken", zegt Leon. "En omdat mínder roken nu eenmaal niet gaat, ben je zo weer terug in je oude patroon."

Stoppen met een reden

Acht collega's deden mee aan de training die bestond uit tien groepssessies waarin gepraat werd over ervaringen met roken en redenen om te stoppen. "Je kunt niet stoppen zonder goede reden", zegt Leon. "Je moet jezelf een beetje blootgeven om jezelf te motiveren."

Leon wilde écht stoppen. Vooral voor zijn gezondheid. Maar hij wist ook dat het hem in zijn eentje waarschijnlijk niet zou lukken. "Soms moet je toegeven dat je hulp nodig hebt", zegt hij. De groepstraining gaf hem het steuntje in de rug dat hij nodig had. Nu is is hij een ex-roker.

Vergeten de fiets áán te zetten

Als hij nu op zijn elektrische fiets stapt vergeet hij die soms áán te zetten. Want het fietsen gaat zoveel gemakkelijker. Net als trappen lopen of eigenlijk elke lichamelijke inspanning. Maar het prettigst is nog: "Ik ben niet meer de hele tijd met roken bezig."

Leon vindt het nog steeds prachtig dat zijn bedrijf hem die training heeft aangeboden. Drie van de acht deelnemers van zijn groepstraining zijn nu definitief gestopt. Hij hoopt dat de andere vijf een herkansing krijgen. "Stoppen is niet makkelijk. Je moet er klaar voor zijn.”

Ik ben niet meer de hele tijd met roken bezig.

Wilt u ook stoppen met roken? Doen!

Zet de eerste stap: zoek een stopcoach

Voor intensieve begeleiding bij stoppen met roken kunt u terecht bij gekwalificeerde begeleiders.

Zoek een coach bij ú in de buurt via de Zorgvinder (vul uw postcode in).