Hoe werkt uw zorgverzekering

Wie bepaalt wat er in de basisverzekering zit? En waarom verschilt de premie per basisverzekering? Test uw kennis over uw zorgverzekering.

1. Waarom is een basisverzekering verplicht?

Of u nu vaak naar de dokter gaat of niet, u bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dat heeft de overheid bepaald. Gezonde mensen dragen bij aan de zorg van zieke mensen. Als land mogen we best trots zijn op zoveel onderlinge solidariteit. Want zo zijn we met zijn allen verzekerd van zorg.

2. Vanaf welke leeftijd is de basisverzekering verplicht?

Iedereen in Nederland is verzekeringsplichtig. Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht premie te betalen. Als u kinderen hebt, beginnen zij dus op hun 18e premie te betalen voor hun eigen zorgverzekering.

3. Waar kunt u terecht voor een basisverzekering?

U kunt een basisverzekering afsluiten bij elke zorgverzekeraar in Nederland. Die hebben allemaal een acceptatieplicht: ongeacht uw leeftijd of gezondheid moeten ze u accepteren als verzekerde.

4. Wie bepaalt wat er in de basisverzekering zit?

De basisverzekering dekt uw standaard zorgkosten, zoals de kosten die u maakt bij een huisarts, apotheek of ziekenhuis. De overheid bepaalt op advies van het Zorginstituut jaarlijks wat en hoeveel u precies krijgt vergoed vanuit uw basisverzekering. De vergoedingen in de basisverzekering zijn dus exact hetzelfde voor elke basisverzekering van elke zorgverzekeraar.

5. Waarom verschilt de premie per basisverzekering?

De voorwaarden en services verschillen per basisverzekering. Daarom betaalt u voor de ene basisverzekering meer premie dan voor de andere. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Verschillende zorgverzekeraars. Elke zorgverzekeraar maakt andere prijs – en kwaliteitsafspraken met zorgverleners. Daardoor komen ze uit op een andere premie voor de basisverzekering.
  • Een natura- of restitutiepolis. Bij een naturapolis gaat u naar zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft. Bij een restitutiepolis bent u vrij in de keuze van zorgverlener en wordt maximaal het marktconforme tarief vergoed. Een naturapolis is goedkoper.
  • Een hoger of lager eigen risico. Iedereen heeft een verplicht eigen risico. Maar u kunt ook een vrijwillig eigen risico erbij nemen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager uw premie. Bij CZ kunt u er ook voor kiezen om uw verplichte eigen risico gespreid te betalen in 10 maandelijkse termijnen.
  • Gespreid betalen of in 1 keer. Premie is meestal maandelijks, maar als u in 1 keer betaalt, krijgt u korting op uw premie.

Bekijk het premieoverzicht van onze zorgverzekeringen

6. Wat is een aanvullende verzekering?

Naast de basisverzekering kunt u zich aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten, bijvoorbeeld fysiotherapie of tandarts. De zorg uit de aanvullende verzekering gaat niet van uw eigen risico af. De vergoedingen en premies van aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar. Ook mogen zorgverzekeraars eisen stellen aan iemand die een aanvullende verzekering wil afsluiten. Voor een uitgebreide tandartsverzekering hebt u bijvoorbeeld een tandartsverklaring nodig.

7. Zoeken zorgverzekeraars altijd de goedkoopste behandeling?

Zorgverzekeraars spelen een steeds grotere rol in de onderhandelingen over prijs en kwaliteit van zorg. Een veelvoorkomend misverstand is dat zorgverzekeraars altijd op zoek zijn naar de goedkoopste behandeling. Wij kijken naar de balans tussen kwaliteit en kosten. Slechte zorg is altijd te duur. Want dan bent u langer ziek of hebt u misschien een extra operatie nodig. Kwaliteit is altijd goedkoper. Zowel voor u als voor ons.

Bel ons

CZ Klantenservice

088 555 77 77
Maandag t/m vrijdag 8:00 - 19:00 uur