Huisartsenpost of eerste hulp?

Gebroken arm of ineens hevige buikpijn. Het lijkt wel of zoiets altijd ’s avonds of in het weekend gebeurt. Herkent u dat? En wat kunt u het beste doen?

Ga tijdens kantooruren naar de huisarts

Hebt u binnen kantooruren direct zorg nodig? Neem dan altijd eerst contact op met de huisarts. De arts beoordeelt dan of u langs moet komen, naar de spoedeisende hulp moet gaan of een ambulance nodig hebt.

Weekend, avond of nacht: de huisartsenpost

Hebt u klachten die niet kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend? Of is uw huisartsenpraktijk dicht? Dan verwijst de huisarts u door naar de huisartsenpost. De huisartsenpost geeft aan of u moet langskomen of beter een afspraak kunt maken met uw eigen huisarts binnen zijn of haar werktijden. U krijgt een assistent(e) aan de lijn die u enkele vragen stelt en kan inschatten of u zelf iets kunt doen, langs moet komen of moet worden opgehaald door een ambulance.

Let op! U mag niet zomaar bij een huisartsenpost binnenlopen. U kunt alleen terecht als u dit met de assistent(e) hebt afgesproken en als u gaat naar de huisartsenpost waar uw eigen huisarts bij aangesloten is. Dit kunt u navragen bij uw huisarts. Het kan voorkomen dat een andere huisartsenpost dichterbij is, maar als uw huisarts elders aangesloten is dan kunt u daar alsnog niet terecht. Voorkom dus teleurstellingen achteraf. Zoek de huisartsenpost bij u in de buurt.

Spoedeisende hulp: alleen na doorverwijzing

U gaat pas naar de spoedeisende hulp als u bent doorverwezen door een arts. Het is niet de bedoeling dat u hier op eigen houtje naartoe gaat. Hebt u geen doorverwijzing? Dan moet u langer wachten of wordt u alsnog naar de huisarts gestuurd. Met een doorverwijzing van de huisarts of huisartsenpost bent u dus veel sneller aan de beurt.

Levensbedreigende situatie? Bel 112

Het landelijke alarmnummer 112 belt u voor spoedeisende hulp. Dus als u denkt dat iemand in uw omgeving of uzelf in een acute levensbedreigende situatie verkeert. U hoeft dan uiteraard niet eerst contact op te nemen met de huisartsenpost.

Kosten en eigen risico

Wat zijn de kosten voor deze zorg en vallen ze onder het eigen risico? Huisartsenzorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De zorg gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Dat geldt ook voor de zorg op een huisartsenpost. Let op! Aanvullend onderzoek op de huisartsenpost om de diagnose te kunnen stellen (zoals een bloedonderzoek of het maken van een röntgenfoto) vallen wel onder uw eigen risico! De zorg bij een spoedeisende hulppost vindt plaats in een ziekenhuis. Voor deze zorg geldt ook wel het verplicht eigen risico. Heeft u uw eigen risico nog niet helemaal gebruikt? Dan betaalt u zelf een gedeelte van de rekening. 

Natuurlijk hopen we dat u het niet nodig hebt. Maar als de nood aan de man is, kunt u rekenen op goede zorg. Ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend.

CZ Gezondheidslijn

Voor persoonlijk medisch advies kunt u, naast de huisartsenpost, ook altijd de CZ Gezondheidslijn bellen: 088 555 73 33. Een verpleegkundige beantwoordt uw vragen 24 uur per dag en 7 dagen per week. Bellen kan ook anoniem.