Huisartsenpost of eerste hulp?

Gebroken been of ineens hevige buikpijn. Het lijkt wel of zoiets altijd ’s avonds of in het weekend gebeurt. Herkent u dat? En wat kunt u het beste doen?

Ga tijdens kantooruren naar de huisarts

Hebt u binnen kantooruren direct zorg nodig? Neem dan altijd eerst contact op met de huisarts. De arts beoordeelt dan of u langs moet komen, naar de spoedeisende hulp moet gaan of een ambulance nodig hebt.

Weekend, avond of nacht: de huisartsenpost

Hebt u klachten die niet kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend? Bel dan de huisartsenpost. U krijgt een assistent(e) aan de lijn die u enkele vragen stelt en kan inschatten of u zelf iets kunt doen, langs moet komen of moet worden opgehaald door een ambulance.

Let op! U mag niet zomaar bij een huisartsenpost binnenlopen. U kunt alleen terecht als u dit met de assistent(e) hebt afgesproken. Zoek de huisartsenpost bij u in de buurt. 

Spoedeisende hulp: alleen na doorverwijzing

U gaat pas naar de spoedeisende hulp als u bent doorverwezen door een arts. Het is niet de bedoeling dat u hier op eigen houtje naartoe gaat. Hebt u geen doorverwijzing? Dan moet u langer wachten of wordt u alsnog naar de huisarts gestuurd. Met een doorverwijzing van de huisarts of huisartsenpost bent u dus veel sneller aan de beurt.

Levensbedreigende situatie? Bel 112

Hebt u niet zomaar een enkel verzwikt, maar gaat het om een levensbedreigende situatie? Bel dan direct 112. U hoeft dan niet eerst contact op te nemen met de huisartsenpost.

Kosten en eigen risico

Wat zijn de kosten voor deze zorg en vallen ze onder het eigen risico? Wij zetten het voor u op een rij:

  Kosten Eigen risico
Huisarts  €    9,-  nee
Huisartsenpost  €  90,-  nee
Spoedeisende hulp  € 257,-  ja

Wij vergoeden deze kosten vanuit uw basisverzekering. Alleen de spoedeisende hulp valt onder uw eigen risico. Dit betekent dat u een bezoek aan de spoedeisende eerste hulp eerst zelf betaalt als u uw eigen risico nog niet verbruikt hebt. Natuurlijk hopen we dat u het niet nodig hebt. Maar als de nood aan de man is, kunt u rekenen op goede zorg. Ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend.

CZ Gezondheidslijn

Voor persoonlijk medisch advies kunt u, naast de huisartsenpost, ook altijd de CZ Gezondheidslijn bellen: 088 555 73 33. Een verpleegkundige beantwoordt uw vragen 24 uur per dag en 7 dagen per week. Bellen kan ook anoniem.