Sneller diabetische retinopathie herkennen

Als diabetische retinopathie tijdig wordt herkend, kan dat slechtziendheid en blindheid voorkomen. CZ Fonds ondersteunt onderzoek naar een voorspelmodel.

Tijdig ingrijpen bij DRP

Bij diabetische retinopathie (DRP) is er sprake van afwijkingen aan het netvlies als gevolg van diabetes. Door tijdig ingrijpen kan schade aan het gezichtsveld worden voorkomen.

Het Rotterdams Oogheelkundig Instituut ontwikkelde in samenwerking met de TU Delft een digitale methode waarmee DRP sneller en beter op fundusfoto’s te herkennen is.

De progressiesnelheid van DRP

CZ Fonds ondersteunt een aanvullende studie hierop: het zoeken naar een voorspellend model om de progressiesnelheid van DRP in de tijd te kunnen bepalen.

Deze progressiesnelheid is van belang voor het bepalen van het beste moment voor een nieuwe controle. Bij snelle progressie kan zo schade worden voorkomen terwijl bij langzame progressie patiënten minder vaak gecontroleerd hoeven te worden.

Hoe DRP leidt tot slechtziendheid

Bij DRP ontstaan er afwijkingen aan de wanden van bloedvaatjes in het netvlies. Hierdoor kunnen die vaten gaan lekken of dicht raken. Het gevolg is dat er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan en dat het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Om dit te compenseren kunnen er nieuwe bloedvaten ontstaan die snel stuk gaan.

DRP kan zorgen voor slechtziendheid of erger, blindheid. Visusverlies is te voorkomen als er tijdig met een behandeling wordt gestart. Nog voordat de patiënt echt slechter gaat zien.

Netvliesschade lastig voorspelbaar

DRP wordt niet altijd tijdig waargenomen. De netvliesschade is een van de latere complicaties van diabetes die zeer wisselend optreed. Het is mogelijk dat er al schade is ontstaan voordat de diagnose diabetes is gesteld, in het geval van type II.

Afhankelijk van het type diabetes, de duur van de ziekte, de leeftijd, de instelling van de suiker en de bloeddruk is er sprake van een langzame of snellere ontwikkeling en meer of minder schade.

Digitale glazen bol

In de nieuwe methode zoekt het Rotterdams Oogheelkundig Instituut samen met de Technische Universiteit Delft met de inzet van software, gebaseerd op geavanceerde technieken als beeldverwerking- en patroonherkenningsalgoritmes, naar afwijkingen op het netvlies.

Dit gebeurt longitudinaal, waarbij steeds op dezelfde manier fundusfoto’s van één patiënt worden vergeleken met zijn eerdere foto’s. De ontwikkeling van DRP is daardoor nauwkeurig te volgen in de tijd.

Hoe hard gaat het netvlies achteruit?

Het beoordelen van al deze foto’s is voor mensen saai werk, terwijl een computer dat goed zou kunnen overnemen. Vervolgens kan worden afgeleid hoe snel de staat van het netvlies achteruit gaat, nog voordat er sprake is van zoveel schade dat behandeling nodig is.

Geprobeerd wordt om uit de gemeten veranderingen af te leiden hoelang het nog duurt voordat controle door een oogarts noodzakelijk is.

Controles en betere levensstijl

Nu wordt iedere diabetespatiënt even vaak gecontroleerd. In de toekomst kunnen patiënten zonder progressie minder vaak gezien worden, terwijl patiënten met progressie al eerder kunnen worden gecontroleerd, waardoor verdere schade beter kan worden voorkomen.

Het inzichtelijk maken van progressie kan bovendien een betere levensstijl stimuleren.

Daar doen we het voor.

Met dank aan dr. ir. Koen Vermeer, Head Ophthalmic Imaging and Data Analysis, Rotterdams Oogheelkundig Instituut.

"Hier doen we het voor"

Dit initiatief in de zorg heeft financiële steun gekregen van het CZ Fonds. Lees en bekijk meer verhalen van patiënten en van projecten die worden ondersteund door het CZ Fonds.

Lees de verhalen

Naar boven