Wat is zorginkoop?

De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg in de basisverzekering zit en hoeveel u betaalt aan eigen risico en eigen bijdrage. Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners over hoeveel zorg ze verlenen en aan welke kwaliteitseisen die moet voldoen. Die afspraken noemen we ‘zorginkoop’.

Zo maken we samen zorgafspraken

We luisteren naar ervaringen van klanten, kijken welke richtlijnen er zijn voor verschillende behandelingen en overleggen regelmatig met zorgverleners, patiënten- en andere belangenorganisaties. Ook hebben we zelf artsen in dienst die veel weten over goede zorg.

Landelijke normen plus eigen normen

We sluiten contracten af met zorgverleners die kwalitatief goede zorg verlenen. We volgen landelijk kwaliteitsnormen maar voegen daar extra normen aan toe als we dat nodig vinden. Voor bepaalde behandelingen of aandoeningen contracteren we zelfs alleen gespecialiseerde zorgverleners. Waarom doen we dat?

Als er nog geen landelijke normen zijn, stellen we zélf normen op. Zorgverleners die goede zorg verlenen tegen een redelijke prijs – en dat zijn veruit de meeste zorgverleners - krijgen een contract. Want we willen dat u altijd de beste zorg krijgt.

We vergoeden goede zorg

We doen er alles aan om u goede zorg te bieden voor een redelijke prijs. Zodat zorg toegankelijk blijft voor iedereen. 

We vergoeden niet altijd alle zorg. Bijvoorbeeld als uit (wetenschappelijk) onderzoek blijkt dat zorg van onvoldoende kwaliteit is of onverklaarbaar duur.

Onze gecontracteerde zorgverleners en leveranciers

CZ heeft met 45.000 deskundige zorgverleners en leveranciers een contract. Zoals ziekenhuizen, leveranciers van hulpmiddelen, fysiotherapeuten, apothekers. Als u naar een gecontracteerde leverancier gaat, krijgt u altijd de hoogst mogelijke vergoeding. En de nota gaat rechtstreeks naar CZ. Dat is handig! U kunt online zoeken naar een goede gecontracteerde zorgverlener in de buurt. Dagelijks komen er gecontracteerde zorgverleners bij.

Lees meer over het inkoopbeleid van CZ per zorgaandachtsgebied.

Niet-gecontracteerde zorgverleners

Gaat u liever naar een zorgverlener zonder contract? Dat kan, maar dit betekent dat u minder vergoed krijgt en dat u soms de nota zelf moet voorschieten.

Hoeveel u bijbetaalt, verschilt per polis en per niet-gecontracteerde zorgverlener of leverancier en is afhankelijk van hun tarieven.

Vragen?

Kunt u de gewenste informatie niet vinden of wilt u liever geholpen worden door één van onze zorgadviseurs van het CZ Zorgteam? Neem dan contact op.

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor persoonlijk advies, het regelen van zorg en het vergelijken van zorgverleners.

Zorgteam