"Beslis samen met uw arts over de behandeling van prostaatkanker"

Welke behandeling kies je bij de diagnose prostaatkanker? Meteen opereren? Bestralen? Of afwachten? Uit het JIPPA-onderzoek blijkt dat keuzehulpen de patiënt goed helpen om samen met de arts een beslissing te nemen. De resultaten werden 6 december gepresenteerd tijdens het symposium 'Samen Beslissen: van onderzoek naar duurzame toepassing'.

3 januari 2017

Patiënt kiest de voorkeur voor zijn behandeling

Patiënten worden vaker actief betrokken bij beslissingen over hun behandeling, maar het kan nóg beter. Uit 3 jaar onderzoek in 44 ziekenhuizen onder 100 zorgverleners en 1000 patiënten blijkt dat keuzehulpen daar goed bij kunnen helpen. De resultaten liegen er niet om. Maar liefst 90% van de onderzochte patiënten gebruikte de aangeboden keuzehulpen om de voorkeur voor hun behandeling te bepalen.

Keuzehulp tegen keuzestress

Het onderzoek laat zien dat een keuzehulp de kennis over behandelingen vergroot en zo onder andere keuzestress tegengaat. Ook kan de patiënt zien welke verschillende behandelmogelijkheden er voor hem zijn. Door de voor- en nadelen hiervan goed af te wegen, kan hij samen met zijn behandelaar een weloverwogen behandelkeuze maken.

Ook blijkt dat de patiënt de keuzehulp het liefst ontvangt van de uroloog in de eerste week na de diagnose. Maar het aanbieden door de verpleegkundige leidde in de praktijk tot nóg meer kennis en minder keuzestress.

Ook samen beslissen bij prostaatkanker?

CZ maakt zich samen met het Radboudumc, de Universiteit Tilburg en het VUmc hard voor de toepassing van keuzehulpen bij de behandeling van prostaatkanker in ziekenhuizen. Op thuisarts.nl vindt u een overzicht van de mogelijke behandelingen en een keuzehulp.

Naar boven