CZ contracteert nieuwe integrale geboortezorgorganisaties

Regio Helmond, Bergen op Zoom - Roosendaal, Dirksland en Breda lopen voorop

10 maart 2017

Overal in Nederland wordt de geboortezorg tegen het licht gehouden. De verschillende zorgaanbieders binnen de geboortezorg gaan steeds meer samenwerken. Doel: de zorg voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind nog beter maken en babysterfte terugdringen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de landelijke oproep van minister Schippers van VWS (Volksgezondheid Welzijn en Sport) om regionaal de geboortezorg beter te organiseren.

Behoud van keuzevrijheid

Enkele regio’s lopen voorop. In deze regio’s zijn organisaties ontstaan met een integraal zorgaanbod. Binnen die organisaties werken verloskundigen, gynaecologen, kraamzorgorganisaties en ziekenhuizen intensief samen en organiseren ze met de zwangere vrouw en haar partner de best mogelijke geboortezorg – mét behoud van keuzevrijheid. In onderstaande regio’s is CZ nauw betrokken bij de ontwikkelingen om de geboortezorg in 2017 integraal te kunnen inkopen.

Regio Helmond

Vanaf begin 2017 werken dertien kernpartners in de regio Helmond binnen JIJWIJ om de beste geboortezorg te leveren: zes verloskundigenpraktijken, vijf kraamzorgbureaus, gynaecologen en het Elkerliek ziekenhuis. JIJWIJ 'samen in geboortezorg' ging op donderdag 23 februari van start. De overeenkomst integrale geboortezorg met CZ is ook op die datum ondertekend.

Regio Breda

In Breda is Annature geboortezorg opgericht. Zwangere vrouwen krijgen zorg van een vast klein team van zorgprofessionals in hun buurt. Verloskundigen en gynaecologen bekijken vervolgens samen wat het beste is voor de cliënt, waarbij alle professionals vanuit hetzelfde cliëntdossier werken.

Regio Bergen op Zoom – Roosendaal

Geboortezorgnetwerk Qocon is een uniek samenwerkingsverband in West-Brabant tussen eerstelijns verloskundigen, kraamzorginstellingen, gynaecologen van het Bravis ziekenhuis en het Bravis ziekenhuis zelf. Qocon en CZ hebben een totaalpakket afgesproken voor financiering van de integrale geboortezorg en de kwaliteit van de zorg die hiervoor geleverd wordt.

Regio Dirksland

In Dirksland werken de zorgaanbieders samen binnen de coöperatie Zuid aan Zee. CZ verwacht ook hier in 2017 afspraken te kunnen maken over integrale geboortezorg.

Totaalpakket

Zorgverzekeraars kunnen sinds 1 januari 2017 ‘integrale geboortezorg’ als een totaalpakket inkopen. Tot dan maakten zij aparte afspraken over de kwaliteit en kosten van de geboortezorg met verloskundigen, kraamcentra en ziekenhuizen. Waar mogelijk wordt nu de geboortezorg vanuit één organisatie geleverd. Zo is de zorg altijd naadloos op elkaar afgestemd. Dat heet integrale geboortezorg. Daarbij hoort ook één tarief voor alle geboortezorg in plaats van losse tarieven. Dit tarief omvat de kosten van eerstelijns verloskundige zorg, de (eventuele) medisch-specialistische zorg in de tweede lijn en de kraamzorg.

Naar boven