CZ en Catharina Ziekenhuis winnen prijs voor innovatief contract

CZ en het Eindhovense Catharina Ziekenhuis hebben samen de Value-Based Healthcare Prize (VBHC) 2016 gewonnen. De twee organisaties kregen de prijs voor het unieke zorgcontract dat zij in november 2015 hebben gesloten.

8 april 2016

In dat contract is afgesproken dat kwalitatief goede zorg extra wordt beloond door CZ. De uitreiking vond donderdagavond plaats in Nijkerk tijdens een symposium over Value-Based Healthcare.

Kwaliteit leidend

De Amerikaanse hoogleraar en zorgeconoom Michael Porter, één van de grondleggers van de principes van value-based health care, prees CZ en het ziekenhuis voor het feit dat het de organisaties is gelukt om in het huidige systeem waarin het aantal verrichtingen wordt beloond, toch de kwaliteit leidend te laten zijn.

Excellente samenwerking

Uitgangspunt in het contract is dat voor een patiënt de gezondheidswinst en het effect van de behandeling op zijn of haar kwaliteit van leven belangrijker zijn dan het aantal verrichtingen dat in het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Volgens de internationale jury is het initiatief een voorbeeld van een excellente samenwerking en heeft het een enorm potentieel voor uitbreiding naar andere velden.

Het Catharina Ziekenhuis en CZ werken met een methode die meet of die voor de patiënt belangrijke kwaliteit van zorg is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd. Het ziekenhuis wordt beloond als de kwaliteit van zorg is verbeterd. Presteert het ziekenhuis minder goed dan wordt het gekort. De beloning die wordt uitgekeerd, wordt gebruikt om innovaties te financieren die de kwaliteit van zorg verder verbeteren. Het contract dat gesloten is, gaat over behandelingen aan het hart. “Wij hebben als CZ specifiek voor het Catharina Ziekenhuis gekozen, omdat de zorg in dat ziekenhuis al van een hoog niveau is”, aldus CZ-bestuurder Wim van der Meeren.

Naar boven