CZ en Rode Kruis werken samen om levens te redden

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. CZ en het Nederlandse Rode Kruis gaan hier samen verandering in brengen. Op 18 januari 2016 ondertekenden de organisaties een partnerschapscontract.

19 januari 2016

Wat gaan CZ en het Rode Kruis doen?

Een snelle reactie bij een hartstilstand kan levens redden. CZ en het Rode Kruis gaan samenwerken om te laten zien wat je moet doen in zo'n acute situatie. We leggen bijvoorbeeld uit hoe een Automatische Externe Defibrillator (AED) werkt. En we willen er aan bijdragen dat er veel meer AED's in Nederland geregistreerd worden, zodat deze snel te vinden zijn.

Waarom wil het Rode Kruis dit samen met CZ doen?

"CZ is één van de grote spelers in de zorg", vertelt Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. "Een speler die al sinds mensenheugenis actief is en die ik ken als zeer betrouwbaar. Het willen redden van levens zit in het hart van onze beide organisaties. Deze samenwerking voelt dan ook erg goed."

Dat gevoel is wederzijds, zegt Wim van der Meeren, voorzitter van de Raad van Bestuur van CZ. "Dit partnerschap past bij de maatschappelijke rol die wij als zorgverzekeraar willen nemen. We hebben veel bewondering voor het Rode Kruis, dat zonder aanzien des persoons mensen wereldwijd helpt. Wij zijn er dan ook enorm trots op dat wij op deze manier mogen samenwerken."

Facts & figures

  • Iedere week krijgen ongeveer 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
  • Iedere dag sterven er 35 mensen aan een hartstilstand.
  • Mensen met een hartstilstand hebben meer kans op overleven als er binnen 6 minuten wordt begonnen met hartmassage. En als er een Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gebruikt. Een goede eerste reactie is dus heel erg belangrijk.
  • 74% van de Nederlanders weet onvoldoende wat ze moeten doen als iemand een hartinfarct krijgt.
  • Bijna 60% van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt.

Naar boven