CZ ontdekt grote fraude met Thaise ziekenhuisfacturen

CZ heeft een fraude met valse facturen ontdekt. In totaal werd voor € 51.000 aan nepfacturen ingediend door klanten van CZ die beweerden dat ze zorg hadden gehad in een Thais ziekenhuis. Maar de facturen van het Thaise ziekenhuis bleken vervalst.

2 maart 2017

Sommige klanten lagen in een vakantieoord lekker te zonnen terwijl ze beweerden in het ziekenhuis te liggen. De zaak van de fraude met valse Thaise ziekenhuisfacturen is ruim een jaar geleden ontdekt door CZ.

Het viel een medewerker van de afdeling Declaraties op dat op een factuur van een ziekenhuis in Bangkok een website stond vermeld die niet klopte. Vervolgens is CZ verder gaan kijken. "En toen kwamen er meer identieke facturen boven", vertelt de woordvoerder. "Het ging allemaal om facturen voor zorg na een voedselvergiftiging."

Ziekenhuis hielp bij opsporing

CZ heeft goede contacten met het ziekenhuis in Bangkok waar de facturen vandaan zouden komen. En zij hebben geholpen bij het opsporen van de fraude. Het ziekenhuis zocht voor CZ uit dat de mensen helemaal niet in het ziekenhuis in Bangkok zijn geweest. De naam en het logo van het ziekenhuis zijn op de valse facturen gebruikt.

Verzekerden geroyeerd

In totaal kwamen bij CZ 24 valse facturen binnen voor een totaalbedrag van € 51.000. CZ heeft als gevolg van de fraude inmiddels 13 verzekerden geroyeerd. Nadat CZ meerdere fraudegevallen ontdekte, heeft ze collega-verzekeraars gewaarschuwd. Zij ontdekten vervolgens nog meer fraudegevallen. De verzekeraars hebben daarop de Zorgfraude Inspectie SZW geïnformeerd. En die zijn een onderzoek gestart en dat heeft geleid tot de aanhouding van een 68-jarige verdachte. De SZW meldt dat tientallen Nederlandse toeristen valse facturen hebben gedeclareerd. Elf Nederlanders worden hiervoor vervolgd. Het is niet uitgesloten dat nog meer mensen hiervoor vervolgd gaan worden. In totaal gaat het volgens de inspectie vermoedelijk om een fraude van in totaal € 130.000. De verdachte verkocht in Thailand valse ziekenhuisfacturen aan toeristen. En deze toeristen declareerden de zogenaamde kosten dus bij hun zorgverzekeraar, waaronder CZ.

Naar boven