Radboudumc en CZ gaan samenwerken aan innovatie-programma’s

Het Radboudumc en zorgverzekeraar CZ gaan een strategische innovatie-alliantie aan om technologische innovaties te ontwikkelen en deze sneller toegankelijk te maken voor de patiënt.

20 december 2017

Start van 2 innovatieve projecten

De strategische innovatie-alliantie trapt op 19 december af met de start van 2 innovatieve projecten:

  • De ontwikkeling van een e-healthprogramma met chatbots en artificial intelligence voor patiënten met hartfalen;
  • De ontwikkeling van een gepersonaliseerde keuzehulp voor de oudere patiënt met kanker en een op de patiënt toegespitst advies voor de arts, om zo gezamenlijke besluitvorming te verbeteren.

Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ: “Bij innovaties gaat het veel te vaak alleen over technologie. In deze alliantie gaat het er om dat technologie als middel ingezet wordt om de patiënten beter te begeleiden naar de beste uitkomsten. De keuzehulpen moeten ervoor zorgen dat de arts en de patiënt echt samen beslissingen kunnen nemen, waarbij de technologische innovatie zowel de arts als patiënt helpt om het beste inzicht te krijgen in de unieke situatie van de patiënt.”

E-health voor patiënten met hartfalen

Uitgangspunt is dat de patiënt alleen nog naar de hartfalenpoli komt als dat nodig is. Een groep van 30 patiënten krijgt een innovatief e-healthprogramma aangeboden: naast de gangbare telemonitoring (met behulp van de connected health kit) wordt gebruik gemaakt van een e-learningprogramma, chatbots, artificial intelligence en krijgen patiënten een lifestyleprogramma aangeboden. Als de eerste versie na 6 maanden goed in de steigers staat, wordt opgeschaald naar de volgende 2000 patiënten met hartfalen.

Leon van Halder, voorzitter Radboudumc: “Binnen het Radboudumc zijn we ervan overtuigd dat de combinatie van technologische innovatie en persoonsgerichte zorg de toekomst is. Met de start van deze projecten combineren we de mogelijkheden van technologische innovaties en de zorg voor de patiënt. Daarom zien wij veel mogelijkheden in deze samenwerking met CZ.”

Innovatieve keuzehulp voor 65 plus kankerpatiënten

Bij de diagnose kanker moet een patiënt samen met de arts de medisch beste behandeling kiezen, maar ook kijken welke behandeling het meest bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Op dit moment worden keuzehulpen alleen ontwikkeld voor groepen patiënten. Dit terwijl de persoonlijke context van een patiënt een grote impact op de uitkomst en risico’s van een behandeling heeft. Het Raboudumc en CZ willen daarom een gepersonaliseerde keuzehulp ontwikkelen, waarbij het voor de patiënt mogelijk is om samen met de arts goed geïnformeerd en voorbereid een keuze te maken.

Naar boven