Wondzorg Zeeland helpt patiënten met complexe wonden

Het begon met een klein kloofje in zijn hiel, maar dat ontdekte Ronald Seits te laat. Hij heeft door diabetes weinig gevoel in zijn voeten. Nu, bijna twee jaar later, heeft hij een diep gat in zijn hiel dat maar niet wil genezen.

14 februari 2017

De wond in zijn voet is ontstaan na de behandeling van het kloofje. Een dermatoloog sneed wat huid weg en drie weken later zat Ronald Seits thuis met een flinke ontsteking in zijn voet. Hij moest naar de spoedeisende hulp en werd erna ziek. "De andere dag zijn ze in mijn voet gaan snijden. Het gat was inmiddels zo diep geworden, dat het tot het bot ging. Het was 4,5 bij 5 centimeter diep".

Zo'n wond in zijn voet kon de Kortgenenaar allerminst in zijn werk als beveiligingsbeambte gebruiken. "Ik moet veel lopen en staan in mijn werk. Momenteel doe ik hoofdzakelijk zittend werk om de wond zoveel mogelijk te ontlasten".

Samenwerking vier Zeeuwse zorginstellingen

Het was maart 2015 dat Seits zijn kloofje voor het eerst liet behandelen, maar de wond ging maar niet dicht. Hij ging, mede op aanraden van zijn vrouw Ineke, die zelf in de zorg werkt, naar andere behandelaars. "We hadden in een paar maanden tijd al heel veel gedaan. Zelfs twee keer acht weken zuurstoftherapie en een behandeling onder een bioptronlamp die een speciaal effect op de wond zou hebben. We liepen tegen muren op en niemand begreep ons", vertelt Ineke. Dorpsgenoot Saskia Rolloos kenden ze als behandelaar van de voeten van Ronald uit de tijd dat zij werkte als verpleegkundig specialist dermatologie in het het ziekenhuis ADRZ. Zij nam Ronald nu weer onder haar hoede en stond versteld van het verhaal van hem en zijn vrouw. Het is een van de vele verhalen waardoor zij een van de initiatiefnemers van Wondzorg Zeeland werd. Ze werkt daarin samen met vier Zeeuwse zorginstellingen: Iriz Thuiszorg in Goes, Cleijenborch in Colijnsplaat, Cederhof in Kapelle en Eilandzorg in Zierikzee. Zorgverzekeraar CZ ondersteunt het initiatief financieel zodat het op 1 januari 2016 van start kon gaan.

Complexe wonden

Wondzorg Zeeland is bedoeld om patiƫnten met wonden die niet binnen drie weken dichtgaan - er is dan sprake van complexe wondzorg - te helpen het juiste behandeltraject in te gaan. Saskia Rolloos is de enige master opgeleide wondzorgspecialist in Zeeland boven de Westerschelde. Ze voert vanuit haar kennis op gebied van wondzorg de regie over de wondbehandeling in de regio. Op dit moment worden tien mensen opgeleid om Saskia Rolloos te kunnen ondersteunen. Daarnaast worden allerlei mensen uit de zorg opgeleid om meer kennis van wondzorg te krijgen.

Eilandjes

Het is niet zo dat er in Zeeland geen kennis is van wondzorg. "Maar iedereen zit op zijn eigen eiland en de kennis - en de samenwerking - mag op een hoger niveau komen. We willen dat zoveel mogelijk mensen in de zorg meer weten van wonden, ook huisartsen", aldus Rolloos.

Voor Ronald Seits is er nu, na bijna twee jaar, weer hoop. "De wond is nu van een dergelijk formaat dat de plastisch chirurg zegt dat hij hem kan gaan sluiten. Dan zou hij na een paar weken dicht moeten zijn. We hopen dat we er daarna klaar mee zijn."

Bron: PZC, 13 februari 2017

Naar boven