Ziekenhuis Bernhoven in Uden en CZ geloven in nieuwe manier van ziekenhuiszorg organiseren

Ziekenhuis Bernhoven in Uden levert betere zorg door minder te behandelen. Die aanpak werkt. Het kleine streekziekenhuis heeft meer tijd voor haar patiënten en werkt toch goedkoper dan grotere ziekenhuizen. Hoe doen ze dat?

6 februari 2017

Persoonlijke aandacht centraal

Drie jaar geleden besloot het Udense ziekenhuis dat de ziekenhuiszorg anders wilde organiseren: een ziekenhuis dat persoonlijke aandacht heeft voor iedere patiënt en waar elke euro zo goed mogelijk wordt besteed.

Voor dit plan had het ziekenhuis tijd nodig. En geld. Daarom sloot Bernhoven een vijfjarig contract af met CZ. Dat gaf voldoende zekerheid om de organisatie van het ziekenhuis aan te passen aan een nieuwe werkwijze. Nu al blijkt dat de nieuwe aanpak van het ziekenhuis werkt. Andere ziekenhuizen en zorgverzekeraars zien in Bernhoven de toekomst van de zorg in Nederland.

Wat maakt de aanpak van Bernhoven zo bijzonder?

Samenwerken met huisartsen

Bernhoven wil het aantal patiënten beperkt houden. Dan kan het elke patiënt aandacht geven en blijven de kosten laag. Om toch zoveel mogelijk patiënten buiten de deuren van het ziekenhuis te kunnen helpen, werkt Bernhoven intensief samen met huisartsen in de regio.

De dermatologen van het ziekenhuis houden bijvoorbeeld spreekuur bij huisartsen. Daar bekijken ze of iemand echt naar het ziekenhuis moet worden verwezen of dat de huisarts de klachten ook kan behandelen.

Ook veel hart- en vaatpatiënten, chronische diabetes-, reuma- en COPD-patiënten gaan voor hun controles niet meer naar het ziekenhuis, maar naar de huisarts. En omdat huisartsen goedkoper zijn dan ziekenhuizen levert dat een flinke besparing op.

De patiënten zelf profiteren daar ook van. Want voor de huisarts geldt geen eigen risico.

Minder opnames door snellere diagnoses

Ziekenhuis Bernhoven neemt gemiddeld veel minder patiënten op. Dat komt omdat er op de spoedeisende hulp altijd voldoende artsen, maar ook internisten, cardiologen en chirurgen beschikbaar zijn. Er dus snel een duidelijke diagnose. Ook op de afdeling acute opname weten patiënten binnen 24 uur of ze naar huis gaan of naar een andere afdeling.

Door de snelle diagnoses blijven de meeste patiënten maar kort in het ziekenhuis. Dat verkleint meteen de kans op ziekenhuisinfecties (en verlaagt de kosten).

Samen met de patiënt de juiste keuze maken

Als in Bernhoven een patiënt eenmaal wordt behandeld, betekent dit niet meteen een operatie. In andere ziekenhuizen leidt bijvoorbeeld de diagnose liesbreuk bijna altijd tot een operatie, maar in Bernhoven gaan ze eerst met de patiënt in gesprek.

Is een operatie echt nodig? Wat zijn de voordelen, maar ook de nadelen? De artsen van Bernhoven betrekken de patiënten bij hun behandelingen, onder meer met digitale keuzehulpen. En dan is de uitkomst regelmatig dat de patiënt geen operatie wil omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

De afgelopen twee jaar is het aantal (dure) operaties in Bernhoven flink gedaald. Het ziekenhuis voert bijvoorbeeld maar liefst 23 procent minder liesbreukoperaties uit.

Bernhoven geeft het voorbeeld

Ziekenhuis Bernhoven laat zien hoe de zorg in Nederland beter én goedkoper kan. Overal in het land zijn er initiatieven om het voorbeeld van Bernhoven te volgen, onder meer in Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Eindhoven, Alkmaar, Den Helder en Hoorn.

Naar boven