Vervangen heup of knie bij artrose

Artrose is een ziekte waarbij het kraakbeen in een gewricht langzaam slijt. Het gewricht wordt daardoor steeds pijnlijker. Als de pijn te erg wordt en andere zorg of pijnstilling niet meer helpt, kan een prothese een oplossing zijn. Dit is een kunstgewricht dat het pijnlijke gewricht vervangt. Het is wel belangrijk dat dit goed gebeurt. CZ zet zich daar voor in. Lees hoe we dat doen.

Verschil in kwaliteit

Van een aantal prothesen is bekend dat ze lang meegaan (langer dan 20 jaar). Dat is een voordeel, omdat u de prothese dan minder snel hoeft te laten vervangen. Maar niet elk ziekenhuis plaatst de juiste prothese.

Verder weten we dat wanneer een chirurg veel ervaring heeft, de kans op een succesvolle operatie groter is. Vergelijk dus goed voordat u een keuze maakt. Soms is het beter om wat verder te reizen voor een behandeling, omdat de kans van slagen dan groter is.

Inzicht: welke zorgaanbieders bieden uitstekende zorg

Wij stellen hoge eisen aan de kwaliteit van prothesen en uw behandeling. Bij het beoordelen van de kwaliteit kijken we:

  • Of patiënten na het plaatsen van de prothese minder pijn hebben.
  • Hoe lang de prothese meegaat. Dit is belangrijk omdat u medisch gezien maximaal 2 maal een prothese kunt krijgen.
  • Hoe vaak een chirurg de operatie per jaar uitvoert.
  • Hoeveel her-operaties er bij een ziekenhuis nodig waren bij patiënten met een prothese.
  • Hoe vaak er diepe wondinfecties ontstaan na het plaatsen van de prothese.

In de Zorgvinder kunt u zien hoe een ziekenhuis scoort:

Zo kiest u de beste zorg

Niet alle huisartsen weten dat er verschil is in kwaliteit tussen ziekenhuizen. Het is dus belangrijk dat u ziekenhuizen zelf goed vergelijkt. In de Zorgvinder ziet u hoe een ziekenhuis scoort bij de behandeling van heup- of knieklachten. Zoek bijvoorbeeld op ‘knieprothese’ of ‘artrose’. Ziekenhuizen die voldoen aan de hoogste eisen, hebben we de score ‘uitstekend’ gegeven. Als u vervolgens op de naam van het ziekenhuis klikt, ziet u op welke punten het ziekenhuis goed scoort. Bespreek dit met uw huisarts en maak samen een keuze.

Naar boven