18 jaar: sluit een eigen polis af

Word je binnenkort 18 jaar? Dan kun je een eigen zorgverzekering afsluiten.

Kenmerken

 • Met de basisverzekering ben je verzekerd voor de belangrijkste zorg, zoals een bezoek aan de huisarts of opname in het ziekenhuis. Een basisverzekering is verplicht in Nederland. 
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het betalen van de rekeningen, zoals de maandelijkse premie en eventueel het eigen risico.
 • Zijn je ouders collectief verzekerd bij CZ? Mogelijk kun je gebruikmaken van de collectieve korting.

Zó sluit je een eigen polis af

 1. Kies je collectiviteit

  Veel werkgevers en verenigingen bieden een collectieve zorgverzekering met korting en ruimere vergoedingen. Kom je in aanmerking voor een collectieve verzekering? Vul dan hier jouw werkgever in.

 2. Kies je basisverzekering

  Vergelijk de 3 basisverzekeringen van CZ

 3. Kies de hoogte van je eigen risico

  Iedereen heeft een verplicht eigen risico van € 385. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan krijg je korting op de premie. Dit betekent wel dat je een groter deel van de zorg uit de basisverzekering zelf moet betalen.

 4. Kies je aanvullende verzekering

  Speciaal voor jongeren en studenten heeft CZ de aanvullende verzekering Jongeren, mét vergoeding voor de tandarts. Of bekijk de andere aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen.

 5. Vraag je zorgverzekering direct aan

  Bereken je premie en sluit daarna de verzekering af. Je nieuwe zorgverzekering start op je 18e verjaardag. Je betaalt premie vanaf de 1e maand na je verjaardag.

Na het afsluiten van je zorgverzekering

 • Je eigen zorgverzekering gaat in op de dag dat je 18 jaar wordt. Sluit je 30 dagen na je 18e verjaardag een eigen polis af? Dan gaat je eigen verzekering in vanaf de 1e van de maand volgend op je verzoek.
 • Vraag zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je premie betalen. Kijk voor meer informatie op toeslagen.nl.
 • Blijf op de hoogte van je zorgkosten en -verbruik via Mijn CZ. Heb je nog vragen? We helpen je graag. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar de juiste zorgverlener bij jou in de buurt. Ook geven we je korting op fitness, brillen of lenzen en nog veel meer.

Nog vragen? We zijn er voor u

Naar boven