Spoedeisende hulp: dit moet u doen

Hebt u direct zorg nodig? Neem dan altijd eerst contact op met uw huisarts. De arts beoordeelt of u langs moet komen, naar de spoedeisende hulp moet gaan of een ambulance nodig hebt. Is uw huisartsenpraktijk dicht? Neem dan contact op met de huisartsenpost.

Weekend, avond of nacht: de huisartsenpost

Hebt u klachten die niet kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend? Dan kunt u terecht bij de huisartsenpost. U krijgt een assistent(e) aan de lijn die u enkele vragen stelt en snel kan inschatten of u zelf iets kunt doen, langs moet komen, beter een afspraak kunt maken met de eigen huisarts of moet worden opgehaald door een ambulance. U kunt alleen bij de huisartsenpost terecht als u dit met de assistent(e) hebt afgesproken.

Weet bij welke huisartsenpost uw huisarts is aangesloten

Het is belangrijk dat u weet bij welke huisartsenpost uw eigen huisarts is aangesloten. Dat is namelijk de huisartsenpost waar u terecht kunt als u zorg nodig hebt. Uw huisarts kan u vertellen bij welke huisartsenpost hij aangesloten is.

Spoedeisende hulp: alleen na doorverwijzing

U gaat pas naar de spoedeisende hulp als u bent doorverwezen door een arts. Het is niet de bedoeling dat u hier op eigen houtje naartoe gaat. Hebt u geen doorverwijzing? Dan moet u langer wachten of wordt u alsnog naar de huisarts gestuurd. Met een doorverwijzing van de huisarts of huisartsenpost bent u dus veel sneller aan de beurt.

Levensbedreigende situatie? Bel 112

Het landelijke alarmnummer 112 belt u voor spoedeisende hulp. Dus als u denkt dat iemand in uw omgeving of uzelf in een acute levensbedreigende situatie verkeert. U hoeft dan uiteraard niet eerst contact op te nemen met de huisartsenpost.

Vergoeding van de kosten en eigen risico

Huisartsenzorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De zorg gaat niet ten koste van uw eigen risico. Dat geldt ook voor de zorg op een huisartsenpost. Aanvullend onderzoek op de huisartsenpost om de diagnose te kunnen stellen (zoals een bloedonderzoek of het maken van een röntgenfoto) valt wel onder uw eigen risico. De zorg bij een spoedeisende hulppost vindt plaats in een ziekenhuis. Voor deze zorg geldt wel het eigen risico.

CZ Klantenservice