Spoedeisende hulp: dit moet u doen

Hebt u direct zorg nodig? Neem dan altijd eerst contact op met uw huisarts. Is uw huisartsenpraktijk dicht? Bel dan met de huisartsenpost.

Bel altijd eerst uw huisarts

De huisarts beoordeelt of u langs moet komen, naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis moet gaan of een ambulance nodig hebt.

Weekend, avond of nacht: de huisartsenpost

Hebt u klachten die niet kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend? Dan kunt u terecht bij de huisartsenpost. U krijgt een assistent(e) aan de lijn die u enkele vragen stelt en snel kan inschatten of u zelf iets kunt doen, langs moet komen, beter een afspraak kunt maken met de eigen huisarts of moet worden opgehaald door een ambulance. U kunt alleen bij de huisartsenpost terecht als u dit met de assistent(e) hebt afgesproken.

Wat betaalt u voor deze zorg?

  • Huisarts of aan de huisartsenpost: u betaalt geen eigen risico
  • Spoedeisende hulp, ziekenhuis of ambulance: u betaalt wel eigen risico
  • Aanvullend onderzoek via de huisarts of huisartsenpost: bijvoorbeeld bloedonderzoek of een röntgenfoto, u betaalt wel eigen risico

Spoedeisende hulp in het ziekenhuis: na doorverwijzing

Gaat u naar de spoedeisende hulp als u bent doorverwezen door een huisarts? Dan bent u sneller aan de beurt. Hebt u geen doorverwijzing? Dan moet u vaak langer wachten of wordt u alsnog naar uw huisarts gestuurd.

Levensbedreigende situatie? Bel 112

Het alarmnummer 112 belt u als uw leven of dat van een ander in direct gevaar is. U hoeft dan uiteraard niet eerst met de huisartsenpost te bellen.

Wat kost deze zorg?

Een bezoek aan de huisartsenpost kost veel meer dan een bezoek aan uw eigen huisarts. En een bezoek aan de spoedeisende hulp is nog duurder. Ook betaalt u voor spoedeisende hulp een eigen risico. Bedenk daarom altijd eerst goed hoe dringend de zorg is die u nodig hebt. Hierdoor zorgen we er samen voor dat de zorg betaalbaar blijft.

Nog vragen? We zijn er voor u

Naar boven