Het verschil tussen een natura- en restitutiepolis

CZ heeft twee naturaverzekeringen: de Zorgbewustpolis en de Zorg-op-maatpolis. CZ heeft één restitutieverzekering: de Zorgkeuzepolis. Wat is het verschil?

Een naturaverzekering is goedkoper

De naturaverzekeringen Zorgbewustpolis en Zorg-op-maatpolis zijn goedkoper dan de restitutieverzekering Zorgkeuzepolis. Hoe komt dat? Het verschil tussen naturaverzekering en restitutieverzekering zit vooral in de hoogte van de vergoeding die u krijgt als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij de Zorgbewustpolis krijgt u dan het minst vergoed en bij de Zorgkeuzepolis het meest.

Zorg van gecontracteerde zorgverleners

U betaalt een lagere premie voor een naturaverzekering, omdat u naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Dit zijn zorgverleners met wie CZ prijsafspraken heeft gemaakt. U kunt natuurlijk altijd ook naar een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar met een naturapolis krijgt u dan niet alles vergoed. CZ heeft een contract met de meeste zorgverleners. Of u nu kiest voor een naturaverzekering of restitutieverzekering: u hebt ruime keuze in zorgverleners.

U hoeft nooit kosten voor te schieten bij gecontracteerde zorgverleners

Zowel bij een naturaverzekering als een restitutieverzekering gaan de rekeningen van gecontracteerde zorgverleners rechtstreeks naar CZ. U hoeft dus niets voor te schieten. Zorg van gecontracteerde zorgverleners krijgt u volledig vergoed. U betaalt wel eerst eigen risico. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

U schiet altijd de kosten voor bij niet-gecontracteerde zorgverleners

Zowel bij een naturaverzekering als restitutieverzekering betaalt u eerst zelf de nota van een niet-gecontracteerde zorgverlener. Die nota kunt u daarna bij ons declareren.

Antwoord op de meest gestelde zorgverzekeringsvragen

Wat is belangrijk bij het kiezen van een basisverzekering? En wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een restitutie en een naturapolis? Tijdens het webinar ‘Antwoord op de meest gestelde zorgverzekeringsvragen’ geven experts hier antwoord op. U ziet hier een deel van het webinar. Bekijk het hele webinar.

Nog vragen? We zijn er voor u