Het verschil tussen een natura- en restitutiepolis

CZ heeft drie naturaverzekeringen: de CZ Zorgbewustpolis, de CZ Zorg-op-maatpolis en de CZdirect basisverzekering. CZ heeft één restitutieverzekering: de CZ Zorgkeuzepolis. Wat is het verschil?

Een naturaverzekering is goedkoper

De naturaverzekeringen Zorgbewustpolis, Zorg-op-maatpolis en CZdirect basisverzekering zijn goedkoper dan de restitutieverzekering Zorgkeuzepolis. Hoe komt dat? Het verschil tussen naturaverzekering en restitutieverzekering zit vooral in de hoogte van de vergoeding die u krijgt als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij de CZdirect basisverzekering krijgt u dan het minst vergoed en bij de Zorgkeuzepolis het meest.

Zorg van gecontracteerde zorgverleners

U betaalt een lagere premie voor een naturaverzekering, omdat u naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Dit zijn zorgverleners met wie CZ prijsafspraken heeft gemaakt. U kunt natuurlijk altijd ook naar een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar met een naturapolis krijgt u dan niet alles vergoed. CZ heeft een contract met de meeste zorgverleners. Of u nu kiest voor een naturaverzekering of restitutieverzekering: u hebt ruime keuze in zorgverleners.

U hoeft nooit kosten voor te schieten bij gecontracteerde zorgverleners

Zowel bij een naturaverzekering als een restitutieverzekering gaan de rekeningen van gecontracteerde zorgverleners rechtstreeks naar CZ. U hoeft dus niets voor te schieten. Zorg van gecontracteerde zorgverleners krijgt u volledig vergoed. U betaalt wel eerst eigen risico. In 2020 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

U schiet altijd de kosten voor bij niet-gecontracteerde zorgverleners

Zowel bij een naturaverzekering als restitutieverzekering betaalt u eerst zelf de nota van een niet-gecontracteerde zorgverlener. Die nota kunt u daarna bij ons declareren.

Nog vragen? We zijn er voor u