Tussentijds uw verzekering opzeggen

U kunt uw zorgverzekering per 1 januari opzeggen. In sommige gevallen kunt u tijdens het jaar de zorgverzekering opzeggen.

In deze situaties kunt u tussentijds opzeggen en overstappen:

 • U wordt 18 jaar

  Als u 18 jaar wordt dan kunt u zelf een (andere) zorgverzekering kiezen. U gaat dan ook premie betalen. Geef de wijziging door vóór uw 18e verjaardag.
 • U verandert van werkgever

  Hebt u op dit moment een collectieve verzekering bij uw werkgever en gaat u werken voor een werkgever die ook een collectieve verzekering aanbiedt? Dan kunt u gedurende het hele jaar overstappen naar de collectiviteit van uw nieuwe werkgever.
 • U gaat scheiden en bent geen verzekeringnemer

  Als u zelf geen verzekeringnemer bent en gaat scheiden, dan kunt u overstappen. U kunt dan zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten bij CZ of een andere zorgverzekeraar. Uw kinderen kunnen bij u of uw ex-partner op de polis. 
 • U verhuist naar het buitenland en werkt niet in Nederland

  U kunt uw zorgverzekering opzeggen per de datum dat u naar het buitenland verhuist. Gebruik onze Buitenlandwijzer voor een advies op maat.
 • Uw verzekeraar past de polisvoorwaarden aan

  Past CZ de voorwaarden of premie van uw polis aan in uw nadeel? Dan kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Geef de opzegging aan ons door voordat de wijziging ingaat. De beëindiging gaat in per de 1e dag van de 2e maand nadat uw opzegging is ontvangen.
 • U gaat in militaire dienst

  Gaat u in militaire dienst? Dan wordt u verzekerd via Defensie.

Nog vragen? We zijn er voor u