Jonge vrouw buiten close up

"Een stoma is niks om je voor te schamen"

Lynn Quanjel (29) werd begin 2020 erg ziek. Lees hier haar verhaal waarin ze vertelt wat voor haar belangrijk is.

Snelle verandering

Het jaar 2020 begon voor Lynn alles behalve fijn. Ze werd erg ziek. Waarschijnlijk door een bacteriële darminfectie die ze opliep op haar vakantie.

“Ik kon eten niet meer binnenhouden, viel 10 kilo af en kwam mijn bed niet meer uit. Door de coronapandemie duurde het langer voordat ik werd opgenomen.” Haar medicijnen sloegen onvoldoende aan. De dikke darm moest met spoed worden verwijderd en ze kreeg een stoma.

Lynn had al snel vrede met de situatie. “Tijd om er bij stil te staan, had ik niet.”

Jonge vrouw met stoma

Accepteren

Lynn heeft haar stoma de naam Dory gegeven. “Ik noemde mijn darm al zo toen ik ziek was. Een vriendin vertelde mij dat ik op een liefdevolle manier naar mijn lichaam moest kijken” Toen Lynn na haar operatie wakker werd en haar stoma zag, zei ze direct:

“Hey Dory, goed je te zien”

Er was geen andere keuze voor Lynn. Ze moest zich snel aanpassen, maar gelukkig kon ze daardoor de situatie gemakkelijker accepteren. Ze is van nature erg positief en twijfelde dan ook geen moment toen zij – met Dory – begin 2021 werd gevraagd voor een lingerieshoot voor HEMA. De foto kreeg heel veel publiciteit en bracht het gesprek over lichaamstypen en inclusiviteit op gang.

Openheid

Lynn heeft op haar Instagram-account meer dan 50.000 volgers. Hier laat zij vaak foto’s van zichzelf zien met Dory. Of beantwoordt zij vragen over het leven met een stoma. “Een stoma is niks om je voor te schamen. En hoe vaker je mensen ziet die er anders uitzien, hoe eerder het geaccepteerd wordt. Alle lichamen zijn oké.”

Lynn wil hiermee een bijdrage leveren aan het doorbreken van het taboe dat stomadragers ervaren.

Lynn Quanjel is model en heeft een eigen bedrijf waarmee ze bedrijven helpt met online zichtbaarheid. Op Instagram is ze actief op haar account @whoisthatblonde. Lynn is inmiddels geopereerd en heeft een inwendig stoma gekregen. Lynn was ook te zien in de televisiecommercial van CZ.

Moeder met kindje

Uw gezondheid is niet die van een ander

Bij CZ geloven we dat zorg moet aansluiten bij uw leven. Voor de een helpt een goed gesprek met een arts, terwijl de ander baat heeft bij meer bewegen of tijd voor zichzelf. Daarom stimuleren we onze verzekerden zichzelf de vraag te stellen: wat is belangrijk voor mij?

Kijk hoe we helpen
Naar boven