Vergoeding IVF en ICSI

Vrouwen jonger dan 43 jaar krijgen 3 pogingen IVF of ICSI vergoed uit de basisverzekering.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

3 pogingen per Het is een geslaagde zwangerschap als u:
- vanaf de punctie minimaal 10 weken zwanger bent
- na het terugplaatsen van de embryo minimaal 9 weken en 3 dagen zwanger bent
- na uw laatste menstruatie minimaal 12 weken zwanger bent na een spontane zwangerschap

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

U betaalt Bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2021 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijgt u vergoed?

3 pogingen per zwangerschap

Bent u jonger dan 43 jaar? Dan krijgt u 3 Bij in-vitrofertilisatie (IVF) worden één of meer eicellen buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen. Een arts plaatst het bevruchte eitje (embryo) in de baarmoeder.
 of Bij intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) kiest het laboratorium 1 sterke spermacel uit en injecteert deze in de eicel.
 pogingen per zwangerschap vergoed. Een poging bestaat uit het:

 1. Rijpen van de eicellen met een hormoonbehandeling
 2. Weghalen van de eicellen (punctie)
 3. Bevruchten van de eicellen in het laboratorium
 4. Terugplaatsen van de embryo

Een poging telt pas als er met succes eicellen zijn weggenomen. Per poging kunnen er meerdere bevruchte eicellen worden teruggeplaatst. Worden er nieuwe eicellen weggenomen? Dan is het een nieuwe poging.

Opnieuw 3 pogingen bij een volgende zwangerschap

Hebt u een kindje gekregen of hebt u een geslaagde zwangerschap gehad? En bent u jonger dan 43 jaar? Dan krijgt u opnieuw 3 IVF- of ICSI-pogingen vergoed.

Waar kunt u terecht?

De overheid heeft een aantal ziekenhuizen en klinieken voor IVF en ICSI aangewezen. Bij deze IVF-centra kunt u voor het hele traject terecht:

 • Academische ziekenhuizen
 • St. Elizabeth ziekenhuis (Tilburg)
 • Isala klinieken (locatie Sophia Ziekenhuis, Zwolle)
 • Reinier de Graafgasthuis (locatie Diaconessenhuis Voorburg)
 • VivaNeo Medisch Centrum Kinderwens (locatie Leiderdorp)
 • Nij Geertgen (Elsendorp)
 • Nij Barrahus (Wolvega)
 • Fertiliteitskliniek Twente (Hengelo)

Gaat u voor de hormoonbehandeling en het weghalen van de eicellen liever naar een ziekenhuis bij u in de buurt? Vind een zorgverlener met een contract. Het ziekenhuis werkt samen met een IVF-centrum. De bevruchting en terugplaatsing van de embryo gebeuren in het IVF-centrum.

Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed. Wilt u voor uw behandeling naar het buitenland? Vraag eerst toestemming aan met het aanvraagformulier IVF ICSI fertilisatiebehandeling buitenland.

Al een diagnose? Doe de keuzehulp

Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De keuzehulp zet al uw opties op een rij, met de voor- en nadelen die daarbij horen. Vul uw wensen in en bespreek de resultaten met uw arts. Zo kiest u samen de behandeling die bij ú past.

Naar de keuzehulp voor IVF

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor u

Naar boven