Vergoeding KI(D) en IUI

Vrouwen jonger dan 43 jaar krijgen kunstmatige inseminatie (KI) en intra-uteriene inseminatie (IUI) vergoed uit de basisverzekering.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

100% vergoeding

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

U betaalt Bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2021 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijgt u vergoed?

U krijgt Bij kunstmatige inseminatie (KI) spuit de arts het sperma van de partner kunstmatig in de baarmoedermond. Bij KID wordt het donorzaad gebruikt.
 en Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) spuit de arts het sperma van de partner kunstmatig in de baarmoederholte.
 vergoed uit de basisverzekering. Uw arts bepaalt hoeveel behandelingen u nodig hebt. Ook krijgt u een vergoeding voor medicijnen en hormoonpreparaten die nodig zijn voor de behandeling.

Wanneer krijgt u een vergoeding?

U krijgt een vergoeding als:

  • Uw arts heeft vastgesteld dat er sprake is van onvruchtbaarheid, verminderde vruchtbaarheid of een erfelijke aandoening.
  • U jonger bent dan 43 jaar. Wordt u 43 jaar tijdens de behandeling? Dan mag u deze nog afmaken.

Waar kunt u terecht?

Op zoek naar een zorgverlener met een contract voor vruchtbaarheidsproblemen? Vind een zorgverlener bij u in de buurt.

Wilt u voor uw behandeling naar het buitenland? Vraag dan eerst toestemming aan met het aanvraagformulier IVF ICSI of andere fertilisatiebehandeling buitenland.

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor u

Naar boven