Ondersteun mantelzorgers en voorkom verzuim

Herkent u dit? Uw kind wordt ineens ziek of uw vader belandt in het ziekenhuis. Niet alleen de nachten zijn gebroken. U ook! Zorg combineren met een baan is zwaar. Laat staan langdurige zorg. Dat blijkt ook uit cijfers over werkende mantelzorgers. Als werkgever kunt u veel doen om mantelzorgers te ontlasten.

Adviseur zorg en bedrijfszorg
Niels Kruijzen

10 januari 2021 2 minuten

Enkele feiten over mantelzorg

Er zijn ruim 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Een op de vijf Nederlanders combineert dit met een betaalde baan, zo blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Nog meer feiten uit het onderzoek:

40

% voelt zich matig tot zwaar overbelast

Bron:
MantelzorgNL

10

% gaat minder werken of stopt met werken

Bron:
MantelzorgNL

5

% meldt zich kortere/langere tijd ziek

Bron:
MantelzorgNL

Mantelzorg ten koste van vrije tijd

Van de mantelzorgers zegt 4 op de 10 zich overbelast te voelen. Toch gaat maar 1 op de 10 minder werken, zelfs bij langdurige mantelzorg. De hulp gaat dus ten koste van de vrije tijd en vaak ook van vakanties. Logisch dat de stress bij deze mantelzorgers toeneemt.

We moeten voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. Het taboe om te praten over zorgtaken op de werkvloer moet doorbroken worden.

Zó helpt u werkende mantelzorgers

Als werkgever kunt u veel doen om zorgende medewerkers te ontlasten en inzetbaar te houden:

  1. Maak mantelzorg bespreekbaar, bijvoorbeeld via werkoverleggen
  2. Ga met mantelzorgers in uw bedrijf in gesprek en vraag regelmatig hoe het met hen gaat
  3. Ondersteun wettelijke verlofregelingen
  4. Zoek samen naar flexibele maatwerkoplossingen, zoals aangepaste werktijden, het opsparen van overuren, thuiswerken, een duobaan of het tijdelijk wisselen van baan met een collega
  5. Maak praktische afspraken over het privé bellen op het werk, het telefonisch bereikbaar mogen zijn en het plannen van behandelingen tijdens werktijd
  6. Kondig roosterwijzigingen, overwerk, trainingen of vergaderingen op tijd aan

Kunnen wij u helpen?

Wilt u advies over het omgaan met mantelzorgers en advies over hun inzetbaarheid? Onze specialisten bedrijfszorg helpen u graag.

Adviseur zorg en bedrijfszorg

Ik vind het heerlijk om organisaties en hun medewerkers vanuit hun unieke behoeften te motiveren en inspireren om werk te maken van gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Ik adem beweging. Stilstand is voor mij geen optie. In het weekend ga ik dan ook graag op pad met mijn mountainbike.

Niels Kruijzen

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven