24/7 online, een zegen of een vloek?

We kunnen niet meer zonder mail, apps of social media. Maar een berichtje brengt medewerkers zomaar vijf minuten uit hun concentratie. Hoe ga je hiermee om?

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Aukje Rekkers-Staal

Ontdigitaliseren

Hoe vind je dat? Een reisbureau dat zich heeft gespecialiseerd in digitale detox vakanties. Het biedt reizen aan naar luxe hotels en resorts waar je mobiel- en internetloos je tijd doorbrengt. Je kan die holidays trouwens alleen online boeken.

‘Het is toch raar dat je op reis moet om te ontdigitaliseren’, dacht ik toen ik later die dag de hond uitliet. Dat doe ik altijd bewust zonder smartphone, zodat ik een beetje kan mijmeren over het leven en alles wat daarbij komt kijken. Maar eerlijk is eerlijk, die ene veertiendaagse trip naar de Stille Oceaan leek me zalig.

High tech, apps en social media maken ons leven hartstikke leuk, maar ze houden ons ook een beetje gevangen. Ze kunnen je werk én je concentratie lelijk verstoren. Een appje, mailtje of sms brengt je zomaar vijf minuten van je à propos en het is de vraag of je na het lezen van het bericht weer de flow vindt waar je in zat. Ik geloof ook niet dat digitalisering ons socialer maakt. En mensen die de hele dag achter een computerscherm zitten en daar ’s avonds vrolijk mee doorgaan, herstellen minder goed van inspanningen dan iemand die na zijn werk de digitale wereld vaarwel zegt. Wanneer je 24/7 online bent, heb je grote kans op stress, en nek- en rugklachten.

Toen we bij een van onze klanten onderzochten hoe het met de gezondheid was gesteld, kregen we van medewerkers te horen dat de sfeer minder was geworden. Belangrijkste reden was dat veel collega’s tijdens de pauze met hun mobiel in de weer waren en in hun eigen wereldje zaten. Even grappen en grollen was er niet meer bij. Terwijl dat juist zo belangrijk is om te ontspannen en te herstellen.

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress Lees meer over videobellen
Videobellen met Aukje over werkstress

Hoe ga je daar als werkgever mee om?

Digitaal detoxen is misschien wat overdreven, maar ik zou willen pleiten voor een betere balans. Je mobiel in vliegtuigstand is geen gekke gedachte als je werk doet dat concentratie vereist. Zet in elk geval die alerts uit. Dan hebben je hersenen ook niet meer het gevoel dat ze telkens in actie moeten komen als er iets op popt. Je kan er ook een groepsding van maken. Leg voor de lunch alle telefoons op elkaar en ga lekker met elkaar eten, praten en wandelen. Persoonlijk contact is zo belangrijk voor de sociale cohesie in een bedrijf.

Om ’s nachts te herstellen van alle inspanningen zou ik iedereen adviseren om laptops en smartphones te weren uit de slaapkamer. Er zijn al bedrijven die het verzenden van e-mail na zeven uur ’s avonds hebben stopgezet.
En voor wie bang is dat hij iets mist zonder smartphone, tablet of ander device, echt, je mist niks. Jij bent waar de actie is. De rest speelt zich af achter een schermpje, en dat is nooit zo leuk als de gesprekken die je face to face voert, met echte mensen en echte woorden.

Voor wie, zonder of toch met mobiel, op vakantie gaat: Relax. Gun je hoofd de ontspanning.

Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Mail mij gerust. Ik kom graag met u in gesprek.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg

Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Aukje Rekkers-Staal

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven