Overtuig uw bedrijf ervan dat werkstress een issue is

Werkstress zorgt voor 35% van het totale verzuim in Nederland. Niet alleen bij de snelle dertigers op een advocatenkantoor, maar ook in andere sectoren, zoals de bouw en logistiek. Het speelt in elke branche, elke leeftijdscategorie en bij elk type werk. Gezondheidswetenschapper Esther Wegter-Hilbers vertelt hoe u werkstress effectief aanpakt.

Gezondheidswetenschapper bij HumanCapitalCare
Esther Wegter-Hilbers

17 mei 2017 3 minuten

Waarom wordt werkstress vaker verbloemd dan benoemd?

“Medewerkers geven niet snel toe dat ze last hebben van werkstress. Daar kun je op je werk niet mee aankomen. Ze zijn bang dat het gevolgen heeft voor hun carrière of zien het zelfs als falen. Dus draven ze dapper door. Tot het niet meer gaat. Dan ontstaan er plotseling klachten en melden ze zich ziek. Meestal met een fysieke klacht of griep als reden. Tot verrassing van hun collega’s en HR. Niemand zag het aankomen. Pas als de bedrijfsarts of huisarts tijdens een consult doorvraagt, blijkt stress de werkelijke oorzaak te zijn.”

Verzuimredenen die medewerkers aangeven...

 • 5,9% Rugklachten
 • 8,6% Armen, benen en nek
 • 3,6% Psychische klachten
 • 6,4% Buik, maag en darmen
 • 33,4% Griep of verkoudheid

...en de verzuimoorzaken die de bedrijfsarts vervolgens vindt.

 • 36,2% Werkdruk en stress
 • 3,3% Emotioneel te zwaar
 • 18,3% Lichamelijk te zwaar
 • 11,9% Herhalende beweging
 • 6,4% Problemen leidinggevende

Hoe manifesteert stress zich op het werk?

Esther: “Uit onderzoek van TNO blijkt dat de verschillen per branche groot zijn. In mannelijke sectoren als bouw, vervoer en overslag overheersen schouder-, nek-, knie- en heupklachten. In vrouwelijke sectoren als onderwijs, zorg en welzijn, sport en zakelijke dienstverlening spelen vooral maag-, darm-, rug-, schouder- en hoofdpijnklachten op. Als mensen hun werk niet meer aankunnen, lijken ze bij voorkeur verzuimredenen aan te voeren die logischerwijs passen bij het werk.”

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress Lees meer over videobellen
Videobellen met Aukje over werkstress

Welke middelen heeft HR om werkstress op de kaart te zetten?

“Dat zijn er een paar:

 • Bepaal samen met de directie wat voor type bedrijf je wilt zijn: 
  - Ben je een bedrijf met een menselijk gezicht dat de waarde van gezonde, inzetbare en loyale medewerkers ziet? Stuur daar dan ook op. 
  - Ben je een bedrijf dat stuurt op cijfers en productieresultaten? Dan zult u stress minder belangrijk vinden. Uitval wordt dan gezien als een bedrijfsrisico.
 • Maak de winst van gezonde mensen voor het bedrijf letterlijk inzichtelijk. Daarmee overtuigt u het management om meer aandacht te besteden aan werkstress.
 • Met het overzicht waarin het verzuim per branche is uitgesplitst, hebben HR-professionals ook krachtig bewijs in handen. Je ziet namelijk dat de verzuimkosten behoorlijk in de papieren lopen."

Hoe geef je invulling aan de menselijke maat binnen een bedrijf?

“De HR-manager zal net als andere leidinggevenden met medewerkers in gesprek moeten gaan. Wanneer iemand één of meerdere keren kort uitvalt, dan kan er best iets anders aan de hand zijn dan de genoemde griep- of rugklachten. Vraag gewoon eens wat mensen bezighoudt. Een zinnetje als ‘hoe gaat het met je’ kan bevrijdend werken. De oplossing ligt altijd op individueel niveau.”

Zulke menselijke gesprekken nemen veel tijd in beslag

“Dat is een van de bezwaren die ik het meest hoor. Maar het kost nu eenmaal veel tijd om mensen te managen en te begrijpen wat er speelt. Daar moet je dus ruimte voor maken. HR moet een goede strategie en een effectief gezondheidsbeleid ontwikkelen waar het management niet omheen kan. HR is de enige die hiertoe in staat is. Het is de rol van Human Resources om de mens centraal te zetten in het bedrijf.”

Gezondheidswetenschapper bij HumanCapitalCare

Ik werk als Arbeid&Organisatie-adviseur bij HumanCapitalCare. Ik spar met bedrijven over uitval en wat ze daar aan kunnen doen. De mens staat centraal in heel mijn denken. Voor een leuke discussie ben ik altijd te porren. "Misschien moet HR maar weer personeelszaken gaan heten."

Esther Wegter-Hilbers

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven