Werkgeluk juist ook belangrijk in crisistijd

“Met deze crisis verdwijnt werkgeluk zeker als eerste van de prioriteitenlijstjes van bedrijven.” Deze opmerking krijg ik sinds het uitbreken van de coronacrisis geregeld te horen. En ik snap het: alles draait nu om het maximaal indammen van de uitbraak. Wie is er dan nog bezig met geluk? Toch is werkgeluk belangrijk, juist ook in tijden van crisis.

Oprichter HappinessBureau
Gea Peper

13 mei 2020 4 minuten

Werkgeluk in coronatijd aan de hand van het P3F-model

Laten we deze crisis eens bekijken aan de hand van het P3F-model voor gelukkig werken. Het model bestaat uit 3 pijlers die juist nu heel belangrijk zijn:

  1. Purpose (doel)
  2. Flow (creativiteit)
  3. Fun and friendship (humor en verbinding)

1. Purpose (doel)

Juist in een crisis kunnen veel werkenden veel voldoening halen uit hun purpose. Voor wie in de zorg, het onderwijs, de voedselketen of een andere ‘vitale functie’ werkt, is dat heel duidelijk: zij houden het land draaiende.

Maar voor iedereen geldt: een ‘hoger doel’ hebben kan je staande houden in moeilijke tijden. Daarnaast zorgen trots zijn op je werk en je gewaardeerd voelen ervoor dat je gemotiveerder bent om in buitengewone omstandigheden goed te presteren en misschien een tandje extra bij te zetten.

2. Flow (creativiteit)

De tweede pijler in het P3F-model voor werkgeluk is flow. De dagelijkse gang van zaken is voor veel werkenden in een crisissituatie totaal anders. Dat vergt improvisatievermogen en creativiteit.

Het Brabantse familiebedrijf Driessen Groep lanceerde daarom de Coronakrant: een gratis online platform voor ondernemers waar zij kennis en ervaring kunnen uitwisselen over omgaan met het coronavirus. Hun motto: elkaar niet infecteren, maar inspireren. Door de buitengewone omstandigheden zijn er buitengewone oplossingen nodig. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige crisis een goede voedingsbodem en versneller is voor allerlei innovaties.

3. Fun and friendship (humor en verbinding)

De derde pijler is fun & friendship. In tijden van extra onzekerheid en stress zijn humor en verbinding onmisbaar. Lachen ontspant het lichaam en zorgt voor ruimte in je brein. Lachen verlaagt bovendien het stresshormoon cortisol in je lichaam en verhoogt het gelukshormoon endorfine.

Humor verbindt en dat kan zorgen voor meer empathie. Tenslotte kan humor zaken bespreekbaar maken of kan het op een luchtige manier een ander perspectief bieden. Mijn advies is dan ook: deze coronacrisis is uiteraard een ernstige aangelegenheid, maar zorg toch zoveel mogelijk voor een sfeer waarin ook gelachen mag worden. Dat houdt de moraal van medewerkers hoog.

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress Lees meer over videobellen
Videobellen met Aukje over werkstress

Bewezen! Werkgeluk maakt crisisbestendiger

Bent u er nog niet van overtuigd dat werkgeluk bijdraagt aan een betere crisisbestendigheid? Laat deze conclusies dan nog even op u inwerken:

  • Bij tegenslagen zijn medewerkers van organisaties die hoog scoren op werkgeluk beter in staat om het grotere geheel te zien, waardoor ze minder gestrest zijn en conflicten beter kunnen oplossen. Ook kunnen medewerkers bij 'gelukkige organisaties' beter omgaan met en herstellen van werkbelasting.
  • Gelukkige medewerkers zijn behulpzamer en geven collega’s meer steun in moeilijke tijden.
  • Geluk stimuleert nieuwsgierigheid, creativiteit en motivatie onder medewerkers. Die eigenschappen heb je nodig om in moeilijke tijden oplossingen te bedenken.
  • Mogelijk zijn chronisch gelukkige mensen ook beter in het oplossen van problemen en conflicten.

Werkgeluk voorkomt werkstress

Werkgeluk helpt dus bij het voorkomen van werkstress. En dat is belangrijk. Want herstellen van stress kost de nodige tijd. De gemiddelde verzuimduur is 54,9 dagen. Als u preventief te werk gaat, kunt u uw medewerkers en bedrijf veel leed besparen. Wij geven u handvatten, inzicht en tips waarmee u zowel leidinggevenden als medewerkers hierbij kunt ondersteunen.

Aan de slag met werkstress

Bron: PW.

Oprichter HappinessBureau

Gea Peper is oprichter van het HappinessBureau dat als doel heeft werkgeluk in organisaties te vergroten. Ze geeft presentaties en workshops over werkgeluk en is hoofddocent van de opleiding Werkgelukdeskundige aan diverse hogescholen. Samen met Heleen Mes schreef ze ‘Employee Experience – Happy People Better Business’ en ‘Werken aan Werkgeluk’.

Gea Peper

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven