Overspannen medewerker? Dit kunt u doen

Spanning hoort bij het leven. Iemand die een presentatie houdt of topprestatie levert, heeft vaak last van spanning. Dit soort gezonde spanning is nuttig. Het maakt dat we beter presteren. Maar als mensen door te veel spanning het overzicht verliezen, raken ze overspannen. Herken overspannen medewerkers op tijd en voorkom verzuim.

Vind passende interventies

Wat is overspannenheid?

Onze adviseur zorg en bedrijfszorg Aukje schreef er ooit een column over: ‘Werkdruk kan lekker zijn, maar werkstress is écht niet oké.’

Het komt veelvuldig voor dat mensen te lang onder spanning staan, bijvoorbeeld door problemen in de privésituatie of op het werk. Ze krijgen last van klachten als slecht slapen, piekeren en voelen zich opgejaagd. Ze verliezen het overzicht en verliezen grip op de situatie. Dit noemen we overspannenheid.

Het verschil tussen overspannenheid en burn-out

De begrippen burn-out en overspannen worden vaak door elkaar gehaald. Maar iemand die overspannen is, heeft nog geen burn-out. Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out. Van een burn-out is pas sprake als iemand langer dan 6 maanden last heeft van spanningsklachten.

Lees meer over burn-out

Overspannen symptomen

Overspannenheid kent 3 soorten kenmerken en klachten:

1. Spanningsklachten

Iemand heeft minimaal 3 van deze klachten:

 • vermoeidheid
 • slecht slapen
 • prikkelbaar zijn
 • niet tegen drukte of lawaai kunnen
 • gemakkelijk huilen
 • piekeren
 • een gejaagd gevoel
 • moeite met concentreren en onthouden

2. Overbelast zijn

 • het gevoel het niet meer aan te kunnen
 • geen overzicht hebben
 • machteloosheid
 • controle of grip verliezen

3. Moeite met de dagelijkse bezigheden

Het lukt niet meer om normaal te functioneren op het werk. Ook de dagelijkse huishoudelijke taken kosten moeite.

Naast deze kenmerken, kan iemand die overspannen is ook lichamelijke klachten hebben. Bijvoorbeeld hoofdpijn, buik- en maagklachten, duizeligheid of hartkloppingen.

Oorzaken overspannenheid

Iemand die overspannen is, heeft te veel van zichzelf gevraagd. Op het werk of thuis. Vaak ligt de oorzaak in vervelende gebeurtenissen.

 • In de privésfeer moet je dan denken aan dingen als: echtscheiding, ziekte, mantelzorg, overlijden of geldschulden.
 • Op het werk is werkstress de grote boosdoener. Dit ontstaat op de eerste plaats door een te hoge werkdruk. Maar ook vervelende werksituaties zoals ontslag, prestatiedruk of een conflict kunnen stress geven.
 • Verder spelen persoonskenmerken een rol. De ene persoon raakt sneller overspannen dan de ander. Iemand die bijvoorbeeld perfectionistisch is of te veel tegelijk wil doen, loopt meer risico.

Overspannen en werk

Werkgevers en leidinggevenden hebben een belangrijke rol bij het signaleren van werkstress en het mogelijke risico op overspannenheid of zelfs een burn-out. Houd uw medewerkers goed in de gaten. Vertonen zij kenmerken van overspannenheid? Staan ze op het werk onder druk? Of zijn er situaties in de privésfeer die tot overspannenheid kunnen leiden? Ga het gesprek aan en toon interesse. Zoek samen naar oplossingen als er sprake is van stress.

Leefstijlcoach aan het woord: dit kunnen werkgevers doen tegen werkstress

Minicollege: herken werkstress op afstand

Het is niet makkelijk om als leidinggevende de signalen van stress en burn-out te herkennen. Zeker niet wanneer je veel op afstand werkt. Maar het kan wel! Ontdek het in 3 minuten.

Overspannenheid voorkomen

Overspannenheid komt voor in alle lagen van de bevolking en in elke branche. Door op tijd in te grijpen, voorkomt u erger, zoals een burn-out. Bij CZ hebben we een groot aantal hulptrajecten voor werkstress op een rij gezet. U vindt ze makkelijk en snel met de CZ Interventiewijzer. Ontdek onze bedrijfszorgdiensten en voorkom verzuim.

FitzMe portal

FitzMe portal: online vertrekpunt voor ontspannen medewerkers

Met de handige tools en hulpprogramma’s op het online FitzMe portal pakken uw medewerkers werkstress direct aan. En leren ze stress te voorkomen.

CZ Interventiewijzer

CZ Interventiewijzer: de kortste weg naar de juiste interventie

Wij helpen werkgevers bij het vinden van de best passende interventies. Voor werkstress en tal van andere klachten. U vindt ze zélf met de online interventiewijzer.

Bedrijfsgezondheidswijzer

CZ Bedrijfsgezondheidswijzer: zicht op werkstress

De bedrijfsgezondheidswijzer laat u zien hoe werkstress uw organisatie raakt. En geeft u direct een plan met concrete en laagdrempelige acties om werkstress voorgoed aan te pakken.

Vragen? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven