Omgaan met dementie: tips

Zorgt u voor iemand met dementie? Dat kan soms best lastig zijn. We hebben de beste tips van dementiedeskundigen en mantelzorgers voor u op een rij gezet.

1. Zorg voor een vaste dagindeling

Op een vast tijdstip opstaan, eten en tandenpoetsen is heel belangrijk voor iemand met dementie. Hier is vaak wel hulp bij nodig. Kijk voor tips het online seminar: Dag en nacht met dementie.

2. Plan rustmomenten

Het beschadigde brein werkt op volle toeren en gebruikt veel energie. Plan daarom niet te veel dingen op een dag. En zorg dat uw naaste regelmatig uitrust.

3. Kom in beweging

Wist u dat een half uurtje bewegen per dag de effecten van dementie vertraagt? Professor Erik Scherder vertelt in dit filmpje hoe dat werkt.

4. Prikkel de zintuigen

Iemand met dementie neemt informatie beter op als meerdere zintuigen tegelijk worden gestimuleerd. Zeg bijvoorbeeld pas 'we gaan aan tafel' als uw naaste ziet dat de tafel is gedekt en hij het eten ruikt.

5. Toon begrip

Iemand met dementie kan zich angstig of verloren voelen. Praat hierover, blijf kalm en bied troost.

6. Stop met corrigeren

Het heeft weinig zin om iemand met dementie te corrigeren of tegen te spreken. Dit kan er zelfs voor zorgen dat uw naaste zich terugtrekt of boos wordt. Dat wilt u natuurlijk niet.

7. Zoek passende activiteiten

Blijf samen zoeken naar activiteiten die passen bij uw naaste. Kijk hierbij of hij of zij er nog goed aan kan deelnemen, maar ook of hij of zij het wel leuk vindt.

8. Bewaak de veiligheid

De kans op ongelukken in huis wordt steeds groter als de dementie vordert. Hulpmiddelen en aanpassingen kunnen dit helpen voorkomen. En vaak maken ze de verzorging ook minder zwaar.

9. Pas uw communicatie aan

Wilt u uw naaste iets zeggen? Ga dan in het zicht staan zodat u de aandacht hebt. Gebruik korte zinnen en geef maar één opdracht tegelijk. Geef uw naaste ook voldoende de tijd om de informatie te verwerken

10. Denk ook aan uzelf

Zorgen voor iemand met dementie is niet eenvoudig. Bovendien verandert de band die u eerst met uw naaste had. Praat hier met anderen over. En zoek hulp als het u te veel wordt. Het CZ Zorgteam kan u hierbij helpen.

Nog meer tips?

Bekijk meer tips op Dementie.nl, bijvoorbeeld over het benaderen van iemand met dementie.

Over onze online seminars

Online seminars

In de gratis online seminars van CZ vertellen specialisten en ervaringsdeskundigen u hun verhaal. En beantwoorden al uw vragen.

Online seminars

CZ Zorgteam

Hebt u een vraag over de zorg voor uw naaste met dementie? Of wilt u graag advies over hoe u de zorg voor uw naaste beter kunt regelen zodat u meer tijd overhoudt voor uzelf? Onze zorgadviseurs van het zorgteam helpen u graag.