Zó werkt het eigen risico

Voor zorg die in uw basisverzekering zit, betaalt u meestal eigen risico. Hoe werkt dat precies? U vindt hier uitleg, rekenvoorbeelden en hoe CZ u kan helpen om tijdig uw eigen risico te betalen.

Uw eigen risico gespreid betalen?

Verwacht u zorgkosten te maken en betaalt u dit bedrag liever niet in één keer? Dan kunt u er bij CZ voor kiezen om uw verplichte eigen risico in termijnen te betalen.

Hoe zit dat nou met uw eigen risico?

Wat is het eigen risico? Wat is het verschil met de eigen bijdrage? En voor welke zorg geldt het eigen risico? We zetten het voor u op een rij.

Wat kunt u doen bij betalingsproblemen?

Kunt u uw premie of eigen risico niet betalen? Wacht niet tot de rekeningen zich opstapelen. Neem contact met ons op voor een betalingsregeling.

Rekenvoorbeelden: wat betaalt u zelf?

Hoe verrekenen we het verplicht eigen risico, het vrijwillig eigen risico en de eigen bijdrage? Ontdek wat u zelf betaalt met de handige rekenvoorbeelden.

Verrast door een rekening voor uw eigen risico?

Soms komt een rekening voor eigen risico onverwacht. Toch is er meestal een goede reden voor. Een korte uitleg over de meest voorkomende misverstanden.

Veelgestelde vragen over het eigen risico

Wanneer ontvang ik de rekening voor het eigen risico?

Wij sturen de rekening voor het eigen risico één keer per drie maanden. Het kan dus iets langer duren voordat u de rekening krijgt.

Hoe betaal ik het eigen risico?

U kunt op 2 manieren uw eigen risico betalen:

  • We ontvangen de rekening direct van uw zorgverlener. We betalen uw zorgverlener het hele bedrag. Binnen 3 maanden krijgt u van ons een rekening voor het eigen risico dat u nog moet betalen.
  • U krijgt een rekening van uw zorgverlener. U betaalt die rekening. Vervolgens declareert u de rekening bij ons. We bekijken welke vergoeding u krijgt. Van de vergoeding halen we eerst het bedrag aan eigen risico af. De rest van de vergoeding maken we naar u over.

Ik ben 18 jaar geworden, vanaf welke datum gaat mijn eigen risico in?

Als u 18 wordt, gaat het eigen risico in op de eerste dag van de maand erop. U betaalt enkel eigen risico over de dagen dat u 18 jaar bent.

Wat u nog moet betalen rekent u uit door het eigen risico te delen door 365 dagen (of 366 in een schrikkeljaar), en dat te vermenigvuldigen met het aantal overgebleven dagen van het jaar.

Lees meer uitleg op 'zorgverzekering 18 jaar'.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Bel ons

CZ Klantenservice

088 555 77 77
Maandag t/m vrijdag 8:00 - 21:00 uur
Zaterdag 10:00 - 14:00 uur

Stel uw vraag via WhatsApp

06 13 65 19 50
Binnen 4 uur antwoord.
We appen op ma t/m vrij tussen 8:30 uur en 17:30 uur.