Eigen bijdrage en eigen risico voor ziektekosten: wat is het verschil?

Wat is het eigen risico? Wat is het verschil met de eigen bijdrage? En voor welke zorg geldt het eigen risico? En voor welke zorg moet u een eigen bijdrage betalen? We zetten het voor u op een rij.

Wat is het eigen risico?

Eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we twee vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. In 2017 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar (in 2018 blijft het verplicht eigen risico € 385,- per jaar). De overheid stelt het verplichte eigen risico vast. Bovenop het verplichte eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500,-.

Alleen voor de basisverzekering

Het eigen risico geldt alleen voor zorg vanuit de basisverzekering. Er zijn een paar uitzonderingen. In 2018 betaalt u géén eigen risico voor:

 • een bezoek aan de huisarts
 • verloskundige zorg
 • kraamzorg
 • hulpmiddelen in bruikleen
 • ketenzorg
 • verpleging en persoonlijke verzorging (wijkverpleging)
 • nacontroles van nier- of leverdonoren
 • reiskosten van orgaandonoren
 • voetzorg diabetes mellitus bij een podotherapeut.

U betaalt ook geen eigen risico voor zorg die vergoed wordt door uw aanvullende verzekering.

U bepaalt zelf uw vrijwillig eigen risico

U kunt ook kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico. Hoe hoger uw vrijwillig eigen risico, hoe minder premie u betaalt. U hebt met de Zorg-op-maatpolis of Zorgkeuzepolis de keuze uit een vrijwillig eigen risico van € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,-. Hebt u de Zorgbewustpolis? Dan kunt u alleen kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-.

Wilt u het bedrag van uw vrijwillige eigen risico wijzigen? Geeft dat dan vóór 1 januari aan ons door. Dat kunt u doen via Mijn CZ.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico?

U controleert het saldo van uw eigen risico eenvoudig via Mijn CZ. Daar regelt u eenvoudig online al uw verzekeringszaken.

Inloggen Mijn CZ

Wat is de eigen bijdrage?

Een wettelijke eigen bijdrage betekent dat u voor sommige zorg een deel van de kosten zelf betaalt. De hoogte van de eigen bijdrage en de zorgsoorten waarvoor deze geldt, stelt de overheid vast. Zo geldt er een eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer en kraamzorg.

Op CZ.nl/tarieven ziet u een overzicht van de eigen bijdragen.

Rekenvoorbeeld eigen bijdrage en eigen risico

Als er voor zorgkosten een eigen bijdrage geldt, betaalt u eerst die bijdrage. Het bedrag dat na betaling overblijft, telt mee voor het verplicht eigen risico.

 • Stel dat u gebruikmaakt van zittend ziekenvervoer dat bijvoorbeeld € 200 kost. De eigen bijdrage hiervoor is in 2018 vastgesteld op € 101,-. Dat bedrag betaalt u dus zelf.
 • Het bedrag dat daarna overblijft: € 200,- - € 101,- = € 99,-. Dit bedrag valt binnen het verplichte eigen risico van € 385,-. Deze € 99,- betaalt u daarom ook zelf.
 • U houdt dan nog een eigen risico over van € 385,- - € 99,- = € 286,-.
 • De eerstvolgende keer dat u zorgkosten voor de basisverzekering maakt, betaalt u eerst deze € 286,-. Daarna krijgt u de kosten vergoed.

Waarom betaalt u soms meerdere keren eigen risico voor het ziekenhuis?

De overheid heeft vastgesteld hoe de kosten voor zorg in het ziekenhuis in rekening mogen worden gebracht. De eerste keer dat u voor een behandeling naar het ziekenhuis gaat, wordt een traject geopend. Dit traject wordt ook wel een DBC genoemd. Vanaf dat moment worden alle kosten voor u bij elkaar opgeteld. Zo'n DBC mag maximaal 120 dagen open staan. Na 120 dagen wordt de DBC gesloten en kan de zorgverlener de zorg declareren. Na een operatie mag de DBC nog maximaal 42 dagen doorlopen. Duurt de behandeling langer dan deze termijnen? Dan wordt er aansluitend een nieuwe (vervolg-)DBC geopend. Wanneer u langere tijd achter elkaar naar het ziekenhuis moet, wordt de DBC dus na 120 dagen gesloten en wordt een vervolg-DBC geopend op de 121e dag. Dit proces herhaalt zicht steeds na maximaal 120 dagen, zolang u onder behandeling bent. Als u in een bepaalde periode niet in het ziekenhuis bent geweest, ontvangt u hier natuurlijk geen rekening voor.

Het kan zijn dat u na betaling van uw eigen risico voor een DBC nog eigen risico voor datzelfde jaar overhoudt. Dit openstaande bedrag aan eigen risico kan in rekening worden gebracht voor een vervolg-DBC als die voor u geopend wordt. Misschien wordt een vervolg-DBC in een nieuw kalenderjaar geopend. In dat geval kan het eigen risico voor het nieuwe jaar in rekening gebracht. De openingsdatum van een traject bepaalt namelijk over welk jaar er eigen risico in rekening wordt gebracht. Uw zorgverlener weet of en wanneer er een vervolg-DBC geopend wordt. Vraag hem/haar wanneer dit gebeurt.

Meer weten?

Kijk dan ook eens bij de veelgestelde vragen over het eigen risico of bel met onze Klantenservice.

Bel ons

CZ Klantenservice

088 555 77 77
Maandag t/m vrijdag 8:00 - 21:00 uur
Zaterdag 10:00 - 14:00 uur

Stel uw vraag via WhatsApp

06 13 65 19 50
Binnen 4 uur antwoord.
We appen op ma t/m vrij tussen 8:30 uur en 17:30 uur.