Goed voorbereid op reis

Zorgpas mee, medicijnverklaring bij de hand, nummer van de hulplijn paraat? Als u goed voorbereid op vakantie gaat, kunt u nog meer genieten. Met onze tips weet u zeker dat u niks vergeet.

1. Vraag uw Europese zorgpas aan

Toon aan dat u verzekerd bent met de Europese zorgpas (EHIC). Zo voorkomt u dat u zelf geld moet voorschieten. Nog geen EHIC?

Zó regelt u uw EHIC-pas

2. Zorg nodig? Bel de CZ Helpline

Bel meteen de CZ Helpline als u zorg nodig hebt in het buitenland. U krijgt dan advies over uw zorg en de betaling van een Nederlandse verpleegkundige.

Bel +31 13 468 04 02

3. Download App de verpleegkundige

Bent u in het buitenland en twijfelt u of u naar de dokter moet? Of hebt u een vraag over uw gezondheid? Download de app en chat met een verpleegkundige.

Download de app

4. Check uw (reis)verzekering

Uw zorgverzekering vergoedt vaak niet alle zorg in het buitenland. Bekijk van te voren de vergoeding van spoedeisende hulp in het buitenland of check uw verzekering in Mijn CZ.

Voor extra kosten kunt u altijd een reisverzekering afsluiten met een aanvullende module voor medische kosten.  

5. Regel een medicijnverklaring en medicijnpaspoort

Sommige medicijnen zijn streng verboden in het buitenland. De regels verschillen per land. Vraag daarom uw arts of apotheker of u een medicijnverklaring nodig hebt. Of controleer het bij het CAK.

Niet verplicht, wel handig: het medicijnpaspoort. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en waar u overgevoelig voor bent. Vraag het aan bij uw huisarts, specialist of apotheker.

6. Neem uw vaccinatieboekje mee

In het vaccinatieboekje staat welke vaccinaties u hebt gehad. Wordt u ziek in het buitenland? Dan kan de arts meteen zien welke vaccinaties u al hebt gehad. U ontvangt het boekje bij uw bezoek aan de GGD of vaccinatiecentrum.  

7. Download de CZ declareren app

Declareer uw (buitenlandse) nota’s eenvoudig met de CZ declareren app. Let er op dat de volgende gegevens op de rekening staan: uw naam en geboortedatum, naam en adres van uw zorgverlener, de behandeldatum, de soort behandeling en het totale bedrag.

Download de Declareren app in de App Store

Download de Declareren app in Google Play

8. Verzekeringsverklaring

Check bij de ambassade waar u naar toe reist of u een verzekeringsverklaring nodig hebt waarin staat dat u verzekerd bent.

Telefonisch aanvragen

U kunt een verzekeringsverklaring telefonisch aanvragen bij ons. U ontvangt de verklaring binnen 10 werkdagen. Als de verklaring klaar is, kunt u deze ook inzien en printen via Mijn CZ.

9. Doe de Buitenlandwijzer voor advies op maat

De Buitenlandwijzer geeft advies op maat, 24 uur per dag. Kies uw situatie, beantwoord enkele vragen en zie direct de informatie die voor u geldt.

Nog vragen? We zijn er voor u