Goed voorbereid op reis

Als u goed voorbereid op vakantie gaat, kunt u nog meer genieten. Maak daarom gebruik van onze tips en uw zorgeloze vakantie kan beginnen.

1. Neem uw EHIC mee

Met de Europese zorgpas EHIC kunt u in het buitenland aantonen dat u verzekerd bent. Zo voorkomt u dat u zelf geld moet voorschieten. Nog geen EHIC?

EHIC aanvragen

2. Bel de CZ Helpline

Zorg nodig in het buitenland? Bel meteen de CZ Helpline. Zo kunt u altijd advies en informatie krijgen van een Nederlandse verpleegkundige. Bijvoorbeeld als u onverwacht wordt opgenomen in het ziekenhuis.

3. Check uw verzekering

Uw zorgverzekering vergoedt vaak niet alle zorg in het buitenland. Bekijk daarom de vergoeding van spoedeisende hulp in het buitenland of bekijk in Mijn CZ waarvoor u precies verzekerd bent.

4. Sluit een reisverzekering af

Soms zijn de kosten voor zorg in het buitenland hoger dan uw zorgverzekering (met aanvullende verzekering) vergoedt. Voor deze extra kosten kunt u altijd een reisverzekering afsluiten met een aanvullende module voor medische kosten.

5. Vergeet uw medicijnverklaring niet

Medicijnen mee op reis? Sommige medicijnen zijn streng verboden in het buitenland. Vraag daarom uw arts of apotheker of u een medicijnverklaring nodig hebt. Of controleer het bij het CAK.

6. Verzekeringsverklaring

Sommige landen vragen een schriftelijke verklaring van uw zorgverzekeraar die aangeeft dat u verzekerd bent tegen ziektekosten. U hebt deze bijvoorbeeld nodig bij uw visumaanvraag en/of bij aankomst in uw vakantieland. U kunt deze (Engelstalige) verzekeringsverklaring bij ons aanvragen. Deze verklaring wordt ook wel buitenlandverklaring- en voor Rusland de Ruslandverklaring genoemd.

U hebt in ieder geval een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig voor een verblijf in Cuba, Rusland en Wit Rusland. Het kan zijn dat ook andere landen een verzekeringsverklaring vragen. U kunt dit checken bij de ambassade van het land waar u naartoe reist.

Telefonisch aanvragen

U kunt een verzekeringsverklaring telefonisch aanvragen via bij ons. U ontvangt de verklaring binnen 10 werkdagen. Als de verklaring gereed is, kunt u deze ook inzien en printen via Mijn CZ.

CZ Klantenservice