Wonen in het buitenland en werken in Nederland

Woont u in het buitenland, maar werkt u in Nederland? Dan moet u een zorgverzekering in Nederland afsluiten. Lees hoe dit werkt en wat u kunt doen.

Voor wie is deze informatie?

Deze informatie is interessant voor u als u:

 1. naar één van de EU-landen1, EER-landen2, Verdragslanden3 of Zwitserland verhuist, maar in Nederland blijft werken of in het buitenland woont en een ziektewet- of werkeloosheidswetuitkering uit Nederland ontvangt
 2. in het buitenland woont en in Nederland komt werken

Let op! Bent u gedetacheerd in Nederland? Of ontvangt u pensioen uit Nederland, maar woont u in het buitenland? Dan gelden voor u andere regels.

Lees meer over Pensioen uit Nederland en wonen in het buitenland
Lees meer over Gedetacheerd in Nederland

1. Wonen in het buitenland

Verhuist u naar het buitenland, maar blijft u wel in Nederland werken? Of verhuist u naar het buitenland en krijgt u een ziektewet- of werkloosheidsuitkering uit Nederland? Dan geldt het volgende voor uw zorgverzekering:

 • U blijft verplicht verzekerd in Nederland. Uw bestaande basisverzekering blijft doorlopen.
 • Uw aanvullende verzekering blijft ook doorlopen.
 • U betaalt premie in Nederland.
 • U houdt alle recht op zorg in Nederland.
 • Wij sturen u het verdragsformulier 106. Lever dit formulier in bij uw ziektekostenverzekeraar in uw woonland. U kunt dan gebruikmaken van de zorg, zoals die in uw woonland geregeld is.
 • Uw gezinsleden hebben soms dezelfde rechten. De ziektekostenverzekeraar in uw woonland beoordeelt dit en geeft dit door aan het CAK. Het CAK kan u precies vertellen wat voor uw situatie geldt.

2. Wonen in het buitenland en werken in Nederland

U woont in het buitenland en komt in Nederland werken. Dit heeft gevolgen voor uw ziektekostenverzekering:

 • Iedereen die in Nederland werkt, is verplicht een basis zorgverzekering in Nederland af te sluiten. U moet zich binnen 4 maanden aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Let op! Het is belangrijk dat u zélf de aanmelding bij de Nederlandse zorgverzekeraar doet
 • U hebt dan recht op zorg in Nederland volgens Nederlandse voorwaarden.
 • U kunt in Nederland een aanvullende verzekering afsluiten als u meer zorg wilt verzekeren dan de basisverzekering vergoedt.
 • U betaalt premie in Nederland.
 • Wij sturen u het verdragsformulier 106. Lever dit formulier in bij uw ziektekostenverzekeraar in uw woonland. U kunt dan gebruik blijven maken van de zorg zoals die in uw woonland geregeld is.
 • Uw gezinsleden hebben soms dezelfde rechten. De ziektekostenverzekeraar in woonland beoordeelt dit en geeft dit door aan het CAK. Het CAK kan u precies vertellen wat voor uw situatie geldt.

Vraag een zorgverzekering aan

Bereken uw premie of bel ons op 088 555 70 00.

Zo krijgt u de juiste zorg

Hebt u zorg nodig, dan kunt u kiezen voor zorg in Nederland of uw woonland. U hebt altijd recht op vergoeding van deze zorg volgens uw Nederlandse voorwaarden.

Woont u in een land van de EU, EER, Zwitserland of een verdragsland? En bent u met het formulier 106 ingeschreven bij een ziektekostenverzekeraar in uw woonland? Dan hebt u in uw woonland ook recht op vergoeding van de zorg volgens de voorwaarden van die verzekeraar. Zo kunt u ook zorg krijgen die niet in Nederland vergoed wordt, maar wel in uw woonland.

Buitenlandwijzer: advies op maat

Welke situatie geldt voor u? Ontdek het met de Buitenlandwijzer.

Naar de Buitenlandwijzer

 1. België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden

  terug naar de tekst
 2. Liechtenstein, Noorwegen en IJsland

  terug naar de tekst
 3. Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije

  terug naar de tekst

Bel ons

Voor een nieuwe verzekering

088 555 70 00
Maandag t/m vrijdag 8:00 - 21:00 uur
Zaterdag 10:00 - 14:00 uur

CZ Klantenservice vanuit het buitenland

+31 13 594 99 49
Maandag t/m vrijdag 8:30 - 17:30 uur