Prinsjesdag 2019

De overheid heeft haar plannen voor uw basisverzekering bekendgemaakt. Welke zorg wordt volgend jaar vergoed? Wat wordt het eigen risico? En hoe gaan we nu de premie berekenen?

Basisverzekering 2020

De overheid heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt welke nieuwe vergoedingen worden opgenomen in de basisverzekering van 2020:

 • Vervoer van en naar de behandeling geriatrische revalidatie.
 • Logeerkosten bij een behandeling van minimaal 3 aaneengesloten dagen zonder opname (€ 75 per nacht).
 • De geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen, die wordt overgeheveld van een subsidieregeling naar de Zorgverzekeringswet. Hierbij gaat het om zorg van de specialist ouderengeneeskunde en zorg van de arts verstandelijk gehandicapten en de bijbehorende reiskosten.
 • Speciaal gemaakte medicijnen die de apotheek maakt wanneer een geregistreerd medicijn door hoge kosten niet wordt toegelaten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van de overheid. Deze medicijnen worden ook vergoed als er door de overheid nog geen besluit is genomen over toelating tot het GVS.
 • Van 3 soorten behandelingen die tijdelijk worden vergoed uit de basisverzekering, wordt de looptijd verlengd:
  1. Behandeling van gevorderde huidkanker met dendritische celtherapie (tot 1 augustus 2022).
  2. Behandeling van uitgezaaide huidkanker met tumor infiltrerende lymfocyten, TIL (tot 1 juli 2022).
  3. Behandeling van chronische obstipatie (verstopping) met zenuwstimulatie (tot 1 januari 2022).

Overige wijzigingen

Hebt u een collectieve verzekering? De maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt verlaagd. Dit heeft de overheid besloten. Op uw polis ziet u wat dit betekent voor uw premie. U ontvangt uw polis uiterlijk 12 november 2019.

Daarnaast hebben verschillende verzekeraars met de overheid besloten dat voor de vergoeding van stoppen met roken geen eigen risico meer geldt vanaf 2020. Dit is opgenomen in het preventieakkoord.

Aanvullende verzekering 2020

De wijzigingen voor de aanvullende verzekeringen van 2020 worden uiterlijk 12 november 2019 bekend gemaakt.

Het verplicht eigen risico blijft gelijk

De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt uit de zorgverzekering. Het verplicht eigen risico voor uw zorgverzekering in 2020 blijft gelijk: € 385.

CZ biedt de mogelijkheid om het verplicht eigen risico gespreid te betalen. Zodat u niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in termijnen.

De basis van de premie in 2020

Op Prinsjesdag heeft de overheid bekend gemaakt dat de rekenpremie voor 2020 € 1.373 is. Dat is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de overheid aan hun verzekerden moeten vragen om de zorgkosten te dekken. De rekenpremie is de basis voor de premie van de basisverzekering die u vanaf 2020 gaat betalen. Hoe dat werkt, hebben we voor u op een rij gezet.

Van rekenpremie naar uw premie

Blijf op de hoogte

Bent u geen klant van CZ maar wilt u wel graag als één van de eersten onze premie voor 2020 weten? Laat dan uw e-mailadres achter. Wij sturen u een mail zodra onze premie bekend is (uiterlijk 12 november).

Weet het als eerste. Ontvang direct een mailtje, als de nieuwe premie bekend is.
Dit formulier bevat fouten. Controleer de velden en verstuur opnieuw.
We gebruiken uw mailadres alleen voor deze mailing. Klanten van CZ krijgen automatisch bericht.
Bent u klant bij CZ?
Onze klanten geven ons een 7,9 4271 beoordelingen
Hulp bij uw zorg
Beste declaratie app
Inzicht in uw zorgkosten