Ziektekostenverzekering


Dit formulier bevat fouten. Controleer de velden en verstuur opnieuw.
Default page title (niet verplicht)

Ziektekostenverzekering

Als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat, wilt u zich niet druk hoeven te maken om de kosten. Gelukkig is dat in Nederland goed geregeld. U hebt een ziektekostenverzekering die deze kosten dekt. Kijk hoe het werkt en wat u bij CZ kunt verwachten.

Wat is een ziektekostenverzekering?

Een ziektekostenverzekering is hetzelfde als een zorgverzekering. De term zorgverzekering wordt tegenwoordig wat meer gebruikt. Een ziektekostenverzekering (of zorgverzekering) vergoedt de meeste kosten voor de belangrijkste zorg. Bijvoorbeeld voor uw huisarts, ziekenhuisbezoek of medicijnen.

Een ziektekostenverzekering is verplicht

Iedere Nederlander moet naar de huisarts of het ziekenhuis kunnen gaan als dat nodig is. Of de medicijnen kunnen betalen die de dokter heeft voorgeschreven. Daarom heeft de overheid besloten dat elke Nederlander verplicht een basis ziektekostenverzekering moet hebben. Kinderen tot 18 jaar hoeven hiervoor geen premie te betalen.

Welke zorg vergoedt een ziektekostenverzekering?

De overheid bepaalt welke vergoedingen er in de basisverzekering zitten. Dit is voor elke basisverzekering hetzelfde. De basisverzekering of ziektekostenverzekering vergoedt onder andere:

 • Huisartsenzorg
 • Ziekenhuisbezoek
 • Ambulancevervoer
 • Medicijnen en hulpmiddelen
 • Verloskunde
 • Kraamzorg en kraampakket
 • Logopedie
 • Diëtetiek
 • Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar

Bekijk alle vergoedingen

Onze klanten geven ons een 7,7 4431 beoordelingen

Aanvullende verzekering en tandartsverzekering

De basisverzekering vergoedt niet alle zorg. Voedingsadvies, mantelzorgvervanging, huidtherapie, tandartskosten voor volwassenen, alternatieve geneeswijzen en orthodontie zitten bijvoorbeeld niet in de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering of tandartsverzekering kunt u dit meeverzekeren. Bij CZ kunt u kiezen uit maar liefst 7 aanvullende verzekeringen en 2 tandartsverzekeringen.

De premie van de ziektekostenverzekering

Basisverzekering:
Elke basisverzekering vergoedt hetzelfde. Toch kan de premie verschillen. Een basisverzekering met vrije keuze uit zorgverleners is bijvoorbeeld wat duurder dan wanneer u kunt kiezen uit gecontracteerde zorgverleners. En als u alles online regelt, is dat meestal goedkoper dan wanneer u kiest voor post.

Aanvullende verzekeringen:
De premies van de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen verschillen ook. Kiest u voor hele uitgebreide vergoedingen, dan betaalt u een hogere premie dan bij een eenvoudige aanvullende verzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen en bereken uw premie

Het eigen risico bij de ziektekostenverzekering

Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. U betaalt het eigen risico als u 18 jaar of ouder bent. Het eigen risico geldt alleen voor sommige zorg uit de basisverzekering. De overheid stelt het verplicht eigen risico vast. In 2020 is dit € 385 per jaar. Bij CZ kunt u ook kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico. U krijgt dan korting op de premie.

Lees meer over het eigen risico

Eigen risico gespreid betalen

Bij CZ kunt u uw verplicht eigen risico betalen in 10 termijnen.

Overstapservice

Stapt u over naar CZ? Wij zeggen uw huidige verzekering voor u op.

Hulp bij uw zorg Hebt u of heeft uw naaste zorg nodig? Onze zorgadviseurs zijn er voor u.

Aanvragen en overstappen

Vergelijk onze basisverzekeringen. En sluit direct uw zorgverzekering online af.

Bereken uw premie in 2 minuten
 • Handige opzegservice
 • 14 dagen bedenktijd
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Veelgestelde vragen

Naar boven