Kies uw zorgverzekering in 4 stappen

Van pakketten voor een gezin tot vergoedingen voor studenten of senioren. Welke zorgverzekering past bij mij? Dit hangt niet alleen af van uw gezondheid, maar ook uw levensfase. Met deze tips vindt u de zorgverzekering die bij u past.

Bereken uw premie in 2 minuten

1. Kies uw basisverzekering

Zorg uit de basisverzekering is bij iedere basisverzekering gelijk. Denk bijvoorbeeld zorg van uw:

 • Huisarts
 • Ziekenhuis
 • Apotheek

Toch zijn er verschillen. Zo is de premie voor de Zorgbewustpolis bijvoorbeeld lager, omdat u alles online regelt. En krijgt u met de Zorgvariatiepolis een ruimere vergoeding als u naar een zorgverlener zonder contract gaat, behalve bij zorgverleners in de wijkverpleging of GGZ.

Tip! Pas op met budgetpolissen

Er zijn ook zorgverzekeraars die budgetpolissen bieden. Let daarmee op, want de keuze uit zorgverleners is dan vaak beperkt. U zit altijd goed met een basisverzekering van CZ. Bij CZ heeft u namelijk keuze uit ruim 45.000 zorgverleners.

2. Kies uw eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico is € 385 per jaar. U kunt dit bedrag verhogen met een vrijwillig eigen risico, tot maximaal € 885. U krijgt dan korting op de premie. Let hier wel op uw situatie, bijvoorbeeld:

 • Denkt u dat u in 2024 zorg of medicijnen nodig heeft? Dan is het slimmer om te kiezen voor het verplicht eigen risico van € 385.
 • Kunt u op elk moment tot € 885 missen als u zorg nodig heeft? Dan is het vrijwillig eigen risico misschien iets voor u.
 • Heeft u moeite met het betalen van het eigen risico? Kies dan voor het verplichte eigen risico van € 385 en betaal dit in 10 termijnen van € 38,50.

Heeft u kinderen tot 18 jaar? Geen zorgen, zij betalen geen eigen risico.

Lees meer over het eigen risico

3. Kies uw aanvullende verzekering

Vergoedingen voor fysiotherapie, brillen, contactlenzen of alternatieve geneeswijzen zitten niet in de basisverzekering. Wilt u dit wel verzekeren? Kies dan voor een aanvullende verzekering. Bij CZ kunt u kiezen uit maar liefst 7 aanvullende verzekeringen. Benieuwd welke aanvullende verzekering past bij u?

Vergelijk alle aanvullende verzekeringen

Tip! Zwanger? Ook dan bent u bij CZ goed verzekerd

Zo krijgt u het gratis kraampakket. En met onze aanvullende verzekering bent u verzekerd voor extra vergoedingen voor kraamzorg, ziekenhuisbevalling, zwangerschapscursussen en meer.

Ontdek onze aanvullende verzekeringen
Zwangere vrouw bij het raam met handen op buik

4. Kies uw tandartsverzekering

Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoed uit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar valt dit niet meer in de basisverzekering. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Kies dan een aanvullende tandartsverzekering. Zo bent u goed verzekerd voor tandartskosten en orthodontie.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Tip! Voordeel met een collectieve zorgverzekering

Kijk of u zich collectief kunt verzekeren via uw werkgever, ledenvereniging of als zzp’er. Zo profiteert u van korting op een aanvullende zorgverzekering en extra vergoedingen en diensten. Zoals een jaarlijkse HealthCheck.

Ontdek de voordelen
Medewerker ervaart stress bij het thuiswerken

Welke zorgverzekering past bij mij?

Tussen 12 november en 31 december kunt u uw zorgverzekering aanpassen of een nieuwe zorgverzekering kiezen. Kijk welke zorgverzekering het best bij uw gezondheid, situatie en levensfase past. Heeft u bijvoorbeeld een kinderwens? Verwacht u kosten bij de tandarts? Ga dan voor een verzekering die past bij uw wensen. Zeg uw oude zorgverzekering voor 1 januari op, dan regelen wij de rest.

Overstappen is zo geregeld

Overstappen naar CZ is heel makkelijk. Geef uw keuze voor 1 januari door. Dan zeggen wij uw oude oude zorgverzekering voor u op.

Bereken in 2 minuten uw premie
 • 14 dagen bedenktijd
 • Handige opzegservice
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd

Beste service

Declareer snel en makkelijk via de app. En stel uw vraag aan het CZ Zorgteam. Altijd persoonlijk.

Ruimste vergoedingen

Passend bij de zorg die u nodig heeft. Wat er ook gebeurt.

Ontdek CZ Extra

Van voordelig sporten tot hulp bij afvallen of een gratis huidcheck.

Extra bij uw zorgverzekering

Of u nu gezonder wil leven of zorg nodig heeft, er is altijd wel iets dat bij u past.

 • Gratis huidcheck met SkinVision
 • Korting op brillen, sportkleding en meer
 • Tips en manieren om voldoende te bewegen
Ontdek CZ Extra
Man en vrouw kijken op tablet

Veelgestelde vragen

U kunt online een zorgverzekering kiezen en uw premie berekenen zodra de nieuwe premies bekend zijn (half november). De nieuwe verzekering gaat dan op 1 januari in.

Wilt u overstappen naar CZ? Zeg dan uw oude verzekering uiterlijk op 31 december van het lopende jaar op. Dan kunt u tot 1 februari van het nieuwe jaar een zorgverzekering bij ons afsluiten. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Wij regelen de opzegging voor u als u vóór 1 januari van het nieuwe jaar onze zorgverzekering aanvraagt. Als u tussen 1 januari en 1 februari onze zorgverzekering aanvraagt, dan moet u zelf uw opzegging regelen.

Soms kunt u al eerder overstappen, bijvoorbeeld als u 18 jaar wordt.

U heeft geen medische verklaring nodig voor een basisverzekering of aanvullende verzekering bij CZ.

U heeft wel een verklaring nodig voor onze uitgebreide tandartsverzekering.