Zorgverzekering kiezen in 4 stappen

Welke zorgverzekering past bij mij? Een zorgverzekering kiezen is elk jaar weer een hoop gepuzzel. Met deze tips vindt u de zorgverzekering die bij u past.

1. Kies uw basisverzekering

In de basisverzekering zit de meest voorkomende zorg, zoals de huisarts, ziekenhuis en apotheek. Dat is voor iedere basisverzekering gelijk. Toch zijn er verschillen. Zo is de premie voor de Zorgbewustpolis bijvoorbeeld lager, omdat u alles online regelt. En krijgt u met de Zorgvariatiepolis een ruimere vergoeding als u naar een zorgverlener zonder contract gaat, behalve bij zorgverleners in de wijkverpleging of GGZ. 

Tip! Pas op met budgetpolissen

Er zijn ook zorgverzekeraars die budgetpolissen bieden. Let daarmee op, want de keuze uit zorgverleners is dan vaak beperkt. U zit altijd goed met een basisverzekering van CZ. Bij CZ heeft u namelijk keuze uit ruim 45.000 zorgverleners.

2. Kies uw eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico is € 385 per jaar. U kunt dit bedrag verhogen met een vrijwillig eigen risico, tot maximaal € 885. U krijgt dan korting op de premie. Maar wat is wijsheid?

  • Denkt u dat u in 2024 weleens zorg of medicijnen nodig heeft? Dan is het slimmer om te kiezen voor het verplicht eigen risico van € 385.
  • Kunt u op elk moment tot € 885 missen als u zorg nodig heeft? Dan is een vrijwillig eigen risico zeker het overwegen waard.
  • Heeft u moeite met het betalen van het eigen risico? Kies dan voor het verplichte eigen risico en betaal dit in 10 termijnen van € 38,50.

Kinderen tot 18 jaar betalen trouwens geen eigen risico.

Lees meer over het eigen risico

3. Kies uw aanvullende verzekering

De basisverzekering vergoedt niet alles. Fysiotherapie, brillen, contactlenzen en alternatieve geneeswijzen zitten bijvoorbeeld niet in de basisverzekering. Wilt u dit wel meeverzekeren? Kies dan voor een aanvullende verzekering. Bij CZ kunt u kiezen uit maar liefst 7 aanvullende verzekeringen. Variërend van bijvoorbeeld 9 tot wel 24 keer fysiotherapie per jaar.

Vergelijk alle aanvullende verzekeringen

Tip! Zwanger? Ook dan bent u bij CZ goed verzekerd

Zo krijgt u het gratis kraampakket. En met onze aanvullende verzekering bent u verzekerd voor extra vergoedingen voor kraamzorg, ziekenhuisbevalling, zwangerschapscursussen en meer.

Ontdek onze aanvullende verzekeringen
Zwangere vrouw bij het raam met handen op buik

4. Kies uw tandartsverzekering

De meeste tandartskosten voor kinderen worden vergoed uit de basisverzekering. Voor volwassenen (vanaf 18 jaar) geldt dit niet. De kosten voor de tandarts kunnen snel oplopen. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Kies dan een aanvullende tandartsverzekering. Zo bent u ook voor tandartskosten goed verzekerd. Oók voor orthodontie.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Tip! Voordeel met een collectieve zorgverzekering

Kijk of u zich collectief kunt verzekeren via uw werkgever, ledenvereniging of als zzp’er. Zo profiteert u van korting op een aanvullende zorgverzekering en extra vergoedingen en diensten. Zoals een jaarlijkse HealthCheck.

Ontdek de voordelen
Medewerker ervaart stress bij het thuiswerken

Welke zorgverzekering past bij mij?

Tussen 12 november en 31 december kunt u uw zorgverzekering veranderen. En kunt u op zoek naar de zorgverzekering die het best bij u past. Misschien wilt u meer zorg aanvullend verzekeren of kiest u voor een extra vrijwillig eigen risico. Zeg uw oude zorgverzekering altijd voor 1 januari op. Uw zorgverzekering veranderen kan dan tot 1 februari.

Overstappen is zo geregeld

Overstappen naar CZ is heel makkelijk. Geef voor 1 januari aan wat u wilt. Dan zeggen wij uw oude oude zorgverzekering voor u op.

Bereken in 2 minuten uw premie
  • Handige opzegservice
  • 14 dagen bedenktijd
  • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd

Beste service

Declareer snel en makkelijk via de app. En stel uw vraag aan het CZ Zorgteam. Altijd persoonlijk.

Ruimste vergoedingen

Passend bij de zorg die u nodig heeft. Wat er ook gebeurt.

Ontdek CZ Extra

Van voordelig sporten tot hulp bij afvallen of een gratis huidcheck.

Extra bij uw zorgverzekering

Of u nu gezonder wil leven of zorg nodig heeft, er is altijd wel iets dat bij u past.

  • Gratis huidcheck met SkinVision
  • Korting op brillen, sportkleding en meer
  • Hulp bij afvallen met het Get Fit programma
Ontdek CZ Extra
Man en vrouw kijken op tablet

Veelgestelde vragen

Naar boven